BiH
24

Testno emitiranje digitalnog signala u BiH počinje 29. septembra

Piše: A. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Testno emitiranje digitalnog signala javnih radiotelevizijskih (RTV) servisa u Bosni i Hercegovini - BHRT-a, RTRS-a i FTV-a na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara počet će 29. septembra, potvrdio je za Klix.ba ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Prema njegovim riječima, načelno je dogovoreno da testno emitiranje digitalnog signala počne 29. septembra tačno u podne.

"Spremni smo to uraditi na taj dogovoreni dan i iskreno se nadam da ništa neće poremetiti naš plan", kratko je prokomentirao ministar Jusko.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni 2015. godine kao krajnji rok za prelazak s analognog na digitalni signal emitiranja programa. Testni signal na tri javna RTV servisa na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara predstavlja prvu fazu digitalizacije, a sva tri emitera će, nakon što su otklonjene prepreke koje su mjesecima pratile ovaj proces i montirana neophodna oprema, u isto vrijeme pustiti digitalni signal.

Bolji kvalitet slike, raznovrsniji sadržaji, obnova zastarjele opreme...

Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH navode da proces digitalizacije građanima donosi bolji kvalitet slike i zvuka, bolju pokrivenost televizijskim signalom, veći broj televizijskih programa, raznovrsnije sadržaje i napredne dodatne usluge koje će biti primjenjivane u perspektivi, poput elektronskog programskog vodiča kroz programe, servisa za slijepe i slabovidne osobe, osobe oštećenog sluha i mogućnosti izbora titlova na različitim jezicima.

U Ministarstvu smatraju da će proces digitalizacije u BiH, osim poboljšanja kvaliteta slike i ostalih vizuelnih efekata, potpomoći rad javnih emitera u finansijskom smislu, ali i pomoći im obnoviti zastarjelu opremu.

Proces digitalizacije u BiH trebao je početi još prošle godine u novembru, kada ga je najavio tadašnji ministar komunikacija i saobraćaja BiH Slavko Matanović.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) već godinama radi na rješavanju ovog, ali drugih problema nastalih usljed kašnjenja u procesu digitalizacije u BiH. Prema riječima generalnog direktora RAK-a Predraga Kovača, agencija je za sada uspjela sačuvati prisustvo TV signala svih stanica.

U okviru svojih nadležnosti, Agencija ima zadatak da kroz izdavanje dozvola koordinira tehničke uslove rada opreme nabavljene za realizaciju projekta.

Za ulazak ostalih TV stanica u proces digitalizacije potrebna dodatna oprema

"Moramo istaći da su sva rješenja kratkoročna i konačno, dugoročno rješenje se može naći samo prelaskom na digitalno emitiranje. Od 17. juna 2015. godine, Agencija je preduzela niz sljedećih aktivnosti: dodijelila dozvole javnim RTV servisima, BHRT-u, FTV i RTRS-u za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije javnih RTV servisa u BiH. Iako su dozvole važeće od 1. marta 2016. godine, najvažnije aktivnosti se odvijaju u okviru nadležnog ministarstva koje zajedno s Agencijom priprema potrebne prijedloge i iste nakon odgovarajućih konsultacija dostavlja Vijeću ministara na odobrenje ili dalje provođenje", izjavio je Kovač za naš portal.

Za ulazak ostalih TV stanica u digitalno emitiranje u ovoj fazi neophodno je da Vijeće ministara donese Odluku kojom se daje pravo ostalim TV stanicama da emitiraju zajedno s javnim servisima, a koja još nije donesena, na osnovu koje će Agencija izdavati saglasnosti.

"Pored toga, neophodna je nabavka dodatne opreme jer svaka TV stanica zahtijeva i dodatne elemente mreže koji nisu bili predviđeni. Procjena za nabavku dodatne opreme je napravljena, ali nabavka nije obavljena, jer se čeka da Vijeće ministara donese Odluku kojom se daje pravo ostalim TV stanicama da emitiraju zajedno s javnim servisima", zaključio je generalni direktor RAK-a.

Realizacija projekta digitalizacije zavisi od mnogo faktora koji uključuju dinamiku nabavke i instaliranja opreme, spremnost javnih RTV servisa da infrastrukturno, tehnički i kadrovski realiziraju svoj dio obaveza i slično.