Nema zakonske regulative
0

Testiranje trudnica na HIV u BiH nije obavezno

SRNA
Testiranje trudnica na HIV u BiH nije obavezno, iako bi se ranim otkrivanjem eventualne inficiranosti i adekvatnim medicinskim tretmanom i majke i tek rođene bebe moglo spriječiti prenošenje virusa sa majke na dijete.

Za sada se testiranje radi na zahtjev trudnice ili na prijedlog ljekara, ali uz obaveznu pismenu saglasnost buduće majke.

Nacionalni koordinator za borbu protiv HIV/AIDS-a Republike Srpske Stela Stojisavljević rekla je da bi testiranje na HIV bilo najbolje uraditi u prvom tromjesečju trudnoće.  

"U BiH ne postoji zakonska regulativa koja obavezuje na testiranje, koje je isključivo dobrovoljno i povjerljivo. Lično, ne bih mijenjala zakone u tom pravcu, jer bi se moglo desiti da imamo zakon koji se ne primjenjuje. Radije sam za podizanje svijesti trudnica o tome šta mogu da urade za sebe i svoje dijete", rekla je Stojisavljević. 

Prema njenim riječima, većina trudnica i nema dovoljno informacija o tome šta je HIV i da li se prenosi sa majke na dijete. 

"Žene u reproduktivnom periodu su jako osjetljive, ali da se malo više sa njima radi bio bi daleko veći odaziv na HIV testiranje", rekla je Stojisavljević. 

Ona je dodala da u BiH postoji 19 centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje o HIV te da se, osim u ovim centrima, testiranje na HIV, besplatno i anonimno, može obaviti i u svakoj klinici za infektivne bolesti. 
Prema podacima nacionalnog koordinatora za borbu protiv HIV/AIDS-a RS, u BiH je trenutno 170 registrovanih osoba sa HIV-om, a 2008. godine rođena je prva i za sada jedina beba inficirana HIV-om.