Potpisan dokument podrške
0

Teško oboljela djece iz BiH liječit će se u Italiji

FENA
Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH AMRA i Crvenog križa FBiH potpisali su u utorak u Sarajevu dokument o podršci projektu tog udruženja koji će omogućiti odlazak na liječenje teško oboljele djece iz BiH u Italiju.

Na ceremoniji potpisivanja istaknuto je da je tim dokumentom definiran odlazak na transplantaciju koštane srži petero djece godišnje iz BiH na, u toj oblasti, prestižnu kliniku u Bolonji.

Potpisnici su istaknuli da se radi o izuzetno skupom procesu koji, zbog komplikacija koje se mogu javiti kod djece, može biti i ponavljan što ga dodatno poskupljuje. Ta činjenica daje dodatni značaj dokumentu koji je danas potpisan.

Spomenuti projekt Udruženja AMRA odnosi se na međunarodnu zdravstvenu suradnju u korist djece iz BiH za transplantaciju tzv. staminalnih hematopoetskih ćelija (TSCE). U okviru tog projekta jedno dijete iz BiH već je izmješteno na transplantaciju koštane srži u Bolonju, a u toku su pripreme za izmještanje još jednog.

Inače, šestero djece iz BiH trenutno je izmješteno u inozemstvu radi transplantacije koštane srži.

U skladu s dokumentom iz 2004. godine Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, prema mogućnostima, snosi troškove izmještanja djece kod kojih je potrebno uraditi zahvate takve vrste u inozemstvu, a ne mogu se uraditi u BiH.

Danas je ponovljeno da su, nažalost, mogućnosti i dalje ispod stvarnih potreba. Zbog toga je ponovo istaknuta spremnost regije Bolonja da snosi troškove izmještanja bh. djece na liječenje.

Dokument koji će omogućiti transplantaciju koštane srži za djecu iz BiH u Italiji danas su potpisali savjetnik federalnog ministra zdravstva Zlatko Čardaklija, direktorica Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja Novka Agić, predsjednica Udruženja AMRA Lejla Kamerić, te generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić. Taj dokument ranije su potpisali predstavnici Pedijatrijske klinike KCUS-a na kojoj se liječe djeca oboljela od malignih oboljenja.

Predstavnici nevladinih organizacija Croce Verde i AGEOP iz Italije prošle godine potpisali su pismo namjera za zdravstvenu suradnju u korist djece iz BiH za TCSE.

Današnji dokument potpisan je u prostorijama CKFBiH, a u povodu obilježavanja Sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Tim povodom CKFBiH donirao je danas Udruženju AMRA ček na 2.000 KM, a taj novac namijenjen je za izgradnju tzv. roditeljske kuće u Sarajevu u kojoj će biti smješteni roditelji djece oboljele od malignog oboljenja za vrijeme njihovog liječenja na klinici.