Nikola Špirić
0

"Teško je prognozirati o aplikaciji za kandidatski status u EU"

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da je veoma teško prognozirati da li će BiH ove godine moći da aplicira za kandidatski status u EU.

"Ostvarili smo dobar napredak na evropskom putu, ispunili mnogobrojne uslove EU. Ukinut je i vizni režim, ali imamo još obaveza i zadataka. Ipak, mislim da je nerealno da u toku ove godine uđemo u fazu pregovora o pridruženju EU i u slučaju da podnesemo aplikaciju", rekao je Špirić.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić smatra da Brisel u BiH podržava "stanje jedinstvenog međunarodnog protektorata u Evropi, a navodno se jako brine za evropski put zemlje". 

"Sve to govori o licemjerju evropske politike u zemlji", rekao je za Jovičić.

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon kaže da je integracija u EU i NATO jedini održivi put za BiH, a da bi u suprotnom zemlja mogla da bude suočena sa političkom i ekonomskom stagnacijom.

"SAD su uložile mnogo u političkom i finansijskom smislu u BiH. I dalje ćemo nastaviti sa angažmanom u zemlji, ali dogovor o novoj vlasti i napretku zemlje na putu ka EU i NATO-u moraju postići domaći lideri", istakao je Moon.

U Briselu se pripremaju nove, efikasnije mjere podrške evrointegraciji BiH, ali navodno još nema konsenzusa o mogućem uvođenju sankcija domaćim akterima za koje se utvrdi da "blokiraju evropski put BiH".

U kancelariji visokog predstavnika za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton rečeno je da Brisel razmatra mjere koje bi doprinijele ubrzanju eurointegracija BiH. Prema nezvaničnim informacijama, moguće sankcije bi podrazumevale uskraćivanje pomoći EU, zamrzavanje sredstava političara, ali i zabranu ulaska u EU.
Vezani članci