BiH
0

Terzić prihvatio Ivanićevu ostavku

NINA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić potpisao je danas u Sarajevu ostavku koju je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić podnio u prosincu prošle godine.

Terzić je potpisao ostavku, kako je na konferenciji za novinare obrazložio, zbog opstrukcija Ivanića oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

“On me svojom opstrukcijom doveo u poziciju da tražim od visokog predstavnika da za nas radi naš posao”, kazao je Terzić i dodao da on, kao predsjedavajući Vijeća ministara, ne može dopustiti da osnovni princip koji je nametnuo dolaskom na ovu dužnost, a to je da vlasti BiH vode ovu zemlju, vrše imenovanja i donose zakone, bude narušen.

Trezić je kazao da je zbog opstrukcija Ivanića on morao zatražiti od visokog međunarodnog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna da imenuje direktora Agencije za istrage i zaštitu.

Dodao je da od decembra prošle godine, kada je Ivanić podnio ostavku, postoji kriza koja je pod njegovim rukovodstvom kreirana i vođena, te da je apsolutno smanjen nivo aktivnosti Vijeća ministara BiH.