BiH
0

Terzić: PDV će se u BiH uvesti 1. jula 2005.

NINA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je današnjim utvrđivanjem Prijedloga zakona o osnivanju Izvozno-kreditne agencije BiH-IGA, zakona o porezu na dodatnu vrijednost, zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, ispunilo svoje obveze koje su proistekle iz Studije izvodljivosti u 16 prioritetnih sektora neophodnih za započinjanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare nakon održavanja 62. sjednice Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je rekao da se sada očekuje da jedan broj zakona koji su u parlamentarnoj proceduri bude što prije spreman za objavljivanje i da slijedi mukotrpan proces implementacije svih dosadašnjih reformskih zakona.

"Vijeće ministara je donijelo Odluku o prihvaćanju UNMIK pasoša koje se izdaju na Kosovu, s tim da će za građane Kosova vrijediti vizni režim. Razgovaralo se i o aktivnostima na izgradnji koridora Vc, zatim smo imali rasprava oko korištenja akumuliranog viška prihoda nad rashodima za potrebe Regulatorne agencije za komunikacije, te smo razmatrali izvještaj o radu Vijeća za djecu BiH, čiji je rad podržan, a nadležnom Ministarstvu za ljudska prava je naloženo da pripremi izmjene i dopune Odluke o osnivanju Vijeća za djecu BiH kako bi se ono popunilo novim članovima. Na kraju, želim napomenuti da smo Prijedlog zakona o PDV-u utvrdili šest mjeseci prije zakonski određenog roka i nismo prihvatili opredjeljenje Uprave za neizravno oporezivanje i predstavnika međunarodne zajednice da uvedemo PDV 1. januara 2006., pa će prema ovom zakonu PDV u Bosni i Hercegovini biti uveden 1. jula 2005.", naglasio je Terzić.

Ministrica finansija i trezora BiH Ljerka Marić je govorila nešto više o sadržaju i značaju zakona. Prema predloženom zakonu o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koji regulira način isplate neizravnih poreza, ostalih prihoda i taksi za koje je odgovorna Uprava za neizravno oporezivanje, sva sredstva će biti uplaćivana na jedinstven račun, čime će se biti stvoren funkcionalan sustav neizravnog oporezivanja te smanjena korupcija i utaja u plaćanju taksi.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o PDV-u, zakonom se uvodi jedinstvena porezna stopa od 17 posto i registracijski prag od 50.000 KM, a zakon će omogućiti makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost BiH te doprinijeti funkcioniranju jedinstvenog ekonomskog prostora. Također, ovaj zakon će omogućiti provedbu politike neizravnog oporezivanja u BiH, jedinstvene porezne stope, efikasnu naplatu i raspodjelu neizravnih poreza prema proračunima BiH, entiteta i Distrikta Brčko.

Pored spomenutoga, Vijeće ministara je utvrdilo Prijedlog zakona o carinskoj politici, Prijedlog zakona o financiranju institucija BiH te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uvozu i izvozu oružja i vojne opreme, zatim je usvojen program javnih investiranja za razdoblje 2004. - 2006. u BiH u visini od 1,93 milijarde KM, i doneseno niz drugih odluka i rješenja.