BiH
0

Terzić: Bez okolišanja početi reformu administracije, odrediti način finansiranja Koridora 5c

FENA
Ukoliko Bosna i Hercegovina želi u maju 2007. godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, do kraja februara mora riješiti pitanje reforme policije, izjavio je za Agenciju FENA predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

To je možda i previše optimističan scenario, ali je, prema Terzićevim riječima, ipak u viziji mogućih perspektiva BiH za 2007. godinu.

«Vrhunski cilj je nastavak realizacije programa evropskog partnerstva. U odgovarajućem dokumentu koji se i zove 'Evropsko partnerstvo' jasno stoji ko i šta treba da uradi. S druge strane, moramo ozbiljno i bez okolišanja početi primjenjivati strategiju reforme javne administracije. To je ogroman i zahtjevan projekt. Trebaće hrabrosti novoizabranim vlastima da ga započnu» riječi su predsjedavajućeg Terzića.

Akcentirajući prioritete u Novoj godini, Terzić ističe da je projekt Koridora 5C dobio punopravno pravo života u BiH, te da država BiH u prvoj polovini 2007. definitivno treba da se odredi prema načinu finansiranja, kako bi projekt postao realnost i u drugoj polovini godine mogao započeti.

«Treba vidjeti da li ćemo ići na koncesiju; hoćemo li uopće naći koncensionare za cijelu dužinu puta ili ćemo reći da to nije državni projekt nego entitetski ili, pak, naći banke koje će nas podržati da dobijemo saglasnost AMF-a da nađemo unutrašnje resurse i unutrašnja sredstva za realizaciju. Kad se odredi način finansiranja, koridor je realnost i može početi gradnja», kazao je Terzić.

Proteklu godinu u BiH obilježila je primjena PDV-a. Ovu reformu poreznog sistema Terzić ističe i stoga što se sam pojam veže za njegovo ime. Dodaje da nije imao strahova niti želju da odgađanjem taj «vrući krompir» bude ostavljen drugom - «kao što su drugi ostavljali meni». Kaže da su Vijeće ministara i on hrabro stali na stanovištu da u tom segmentu treba uvesti evropski standard i pripremali institucije za primjenu.

«Pali smo na lijekovima, ali zato što se pokazalo da je na tržištu lijekova haos, da je sve, samo ne red i standardi. Sigurno da će vlade koje će doći imati posla u tom segmentu», kaže odlazeći predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

«Problem vezan za samu percepciju PDV-a i uloge Vijeća ministara je taj što Vijeće donosi zakon o njemu i provodi ga, ali za sve ostalo što se dešava odgovorne su entitetske vlade. Uveli smo PDV kao jedan od mehanizama da započne sveopća reforma poslovnog ambijenta u BiH i ostalog poreznog sektora, da imamo prostora da se više bavimo socijalnim sistemom i da se i u tom sektoru ispoštuju evropske norme ponašanja. Nikad, kao što se slažu teoretičari u Evropi, ne može se postići idealan socijalni sistem, ali se može ići prema njemu», riječi su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prošlu godinu, prema njegovoj ocjeni, obilježili su početak pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju, pregovori o ustavnim reformama s loše izabranim tajmingom i izbori obilježeni nacionalnom retorikom.

Bilo je i veoma dobrih stvari - fantastičan rezultat je ulazak BiH u Partnerstvo za mir, ali, napominje Terzić, kako se to desilo u vrijeme odlazeće vlade i Predsjedništva, nije data prevelika pažnja tom rezultatu ni ljudima, a bilo ih je mnogo, koji su tome doprinijeli.

Potpisivanje ugovora o CEFTA-i je također krupan rezultat s kraja 2006. godine, zaključio je u razgovoru za FENU predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić.