BiH
1

Termoelektrana Kakanj će plaćati zagađenje preko tri miliona

ZEDA
Služba za poduzetništvo, društvene djelatnosti, eko-zaštitu i inspekcijske poslove Općine Kakanj izračunala je da će JP Elektroprivreda BiH godišnje plaćati oko 3.100.000 KM po osnovu federalne uredbe "zagađivač plaća". Ovaj izračun bazira se na podacima iz izvještaja JP Elektroprivreda BiH o zaštiti okoline za 2010. godinu u kojem su navedeni pokazatelji emisija u zrak za Termoelektranu Kakanj.

Prema novoj uredbi federalne Vlade sve kompanije koje vrše pritisak na okoliš imaju obavezu retroaktivnog plaćanja naknada Federalnom fondu za zaštitu okoliša. Utvrđeni iznos te naknade je 170 KM po toni prašine, 38 KM po toni sumpordioksida ispuštenog u zrak i 36 KM po toni emitovanog azotdioksida.

Zakonom je definirana raspodjela sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša, u Fondu ostaje 30 posto, a 70 posto biva proslijeđeno kantonu u kojem je ostvarena naknada. Od tih sredstava kanton će 80 posto raspodijeliti općinama u kojima je ostvarena naknada, a ostatak se daje na raspolaganje kantonalnom budžetu.

Primjedbe na ovu uredbu odnosile su se na vrstu polutanata koja će na ovaj način biti mjerena i sankcionirana, te na način kontrole tačnosti izvještaja koje zagađivači dostavljaju Ministarstvu za okoliš i turizam F BiH.

U Općini Kakanj su najavili da će naknadno biti napravljen izračun sredstava koja će plaćati i ostali zagađivači u ovoj općini.