Strahuju za sigurnost djece
0

Terasa Udruženja Oaza uništena nakon obrušavanja snijega

Piše: J. H.
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Uposlenici Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo Oaza su jutros u svojim prostorijama zatekli razbijen prozor, polomljenju krovnu konstrukciju terase i oštećen krov.

Kako su nam rekli u Oazi, najvjerovatnije je snijeg sa krova zgrade tokom vikenda pao na terasu u kojoj osobe sa intelektualnim poteškoćama provode najviše vremena. Na zgradi u kojoj se nalaze prostorije ovog Udruženja su nadograđeni stanovi na čijim krovovima nisu postavljeni snjegobrani.

"Ovo je treća nesreća od elementarnih nepogoda koja nam se događa. Prvo je poplava uništila podove i parket, nakon toga je snijeg pao i na naš auto, a evo sada i ovo", kaže nam izvršna direktorica Udruženja Oaza, Adisa Pamuk.

Sreća, kažu, da u prostoriji nije bio niko od osoba sa intelektualnim poteškoćama, jer bi doživjeli traume.

"Ovo je jedina prostorija gdje borave u toku dana i u kojoj organizujemo najveći broj aktivnosti. Nažalost, sada to nije moguće, jer je izuzetno hladno, a i bojimo se da se krovna konstrukcija potpuno ne sruši. Jednostavno, ne možemo raditi u ovim uslovima", dodaje Pamuk. Terasa je napravljena prije pet godina zahvaljujući donacijama Švedske.

U Oazi apeluju da im nadležne institucije i organizacije pomognu u rekonstrukciji ovih prostorija kako bi 50-ak osoba sa intelektualnim poteškoćama moglo nastaviti bezbrižan rad.