BiH
0

Terapijskim zajednicama protiv ovisnosti

SRNA
U terapiji bolesti zavisnosti i provođenju mjera obaveznog liječenja potrebno je ići ka vaninstitucionalnim vidovima tretmana, među kojima su kao model pogodne terapijske zajednice, poruka je prvog simpozijuma "Multisektorski doprinos u borbi protiv zavisnosti" koji je održan u Banjoj Luci.

Ona je dodala da je u multisektorskom pristupu značajnu pažnju potrebno posvetiti terapiji i liječenju hepatitisa, koji se javlja prilikom intravenozne konzumacije opijata.

"Značajna pažnja posvećena je penalnim ustanovama, u kojima je potrebno raditi na edukaciji zdravstvenih profesionalaca i drugih koji su uključeni u rješavanje problema zavisnosti, što bi rezultovalo smanjenjem stigme i diskriminacije prema zavisnicima", rekla je Stanićeva Srni.

Prema njenim riječima, iako u Krivičnom zakonu postoji mjera obaveznog liječenja od zavisnosti, način na koji se ona primjenjjuje nije adekvatan jer se provodi samo u specijalizovanim psihijatrijskim ustanovama, a u Republici Srpskoj jedina takva ustanova je na Sokocu.

Stanićeva je navela da je simpozijum organizovan u okviru obilježavanja 10 godina rada Udruženja građana "Viktorija", koje će od iduće godine preuzeti obavezu tradicionalnog organizovanja ovog skupa.

Na simpozijumu su tretirane teme "Farmakološka terapija u liječenju opioidne zavisnosti", "Rana detekcija i terapijske intervencije u zavisnosti od alkohola", "Psihosocijalni aspekti zavisnika u rehabilitaciji zavisnika od psihoaktivnih supstanci" i "Multisektorska i multidisciplinarna saradnja u tretmanu zavisnika od psihoaktivnih supstanci".

Simpozijum "Multisektorski doprinos u borbi protiv zavisnosti", koji je održan 7. i 8. juna, organizovali su Udruženje građana "Viktorija" iz Banje Luke u saradnji sa Komisijom Vlade RS-a za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a učestvovali su eminentni medicinski stručnjaci iz regiona, predstavnici MUP-a Republike Srpske, Ministarstva pravde BiH, te Univerziteta u Banjoj Luci i banjalučkog Univerzitetsko-kliničkog centra.