BiH
14

Terapeut Will Hall u Sarajevu ponovo drži predavanja o mentalnom zdravlju

Klix.ba
Will Hall
Will Hall
U prostorijama Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (Zmaja od Bosne 8) svi zainteresovani će od 1. do 5. oktobra moći da prisustvuju predavanjima i radionicama o mentalnom zdravlju koje će držati Will Hall, američki psihoterapeut, promotor mentalnog zdravlja, pisac i savjetnik kojem je i samom bila dijagnosticirana shizofrenija u ranim dvadesetim godinama.

Predavanja i radionice će se odvijati u sklopu projekta „Grupe (samo)podrške za korisnike psihijatrijskih usluga“ u organizaciji Udruženja “Metanoia”. U sklopu ovog projekta će se ukupno održati dva predavanja, dvije radionice, projekcija filma, debata i neformalno druženje sa predavačem Willom Hallom.

Edukator Will Hall će govoriti o savremenim metodama rada sa osobama koje imaju bipolarni poremećaj, shizofreniju ili neko drugo psihotično stanje, predstaviti internacionalni pokret čiji se pristup fokusira na pacijenta, predstaviti metodu “otvoreni dijalog” (Open Dialogue) i tehnike za (samo)pomoć u kriznim stanjima te govoriti o važnosti zajednice u procesu psihološkog iscjeljenja.

Također, Udruženje "Metanoia" će svim posjetiocima predavanja besplatno dijeliti "Vodič za grupe (samo)pomoći – Prijatelji su najbolji lijek" autora Willa Halla, koji je ustupio Udruženju besplatna prava za prevod i publikaciju.

Iz udruženja pozivaju sve zainteresovane za problematiku mentalnog zdravlja, korisnike usluga centara za mentalno zdravlje, studente i profesore psihologije da učestvuju u projektu i upoznaju se sa novim saznanjima o tretmanu psiholoških poteškoća. Za informacije o učešću i detaljnom programu javite se na [email protected].

Projekt je podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Medijski pokrovitelj projekta je eFM Studentski radio, a prijatelj projekta Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, navodi se u saopćenju za javnost.