Sastanak ministara G8
0

Tenzije u BiH jedna od tačaka dnevnog reda

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Tenzije u BiH jedna su od tačaka dnevnog reda dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova grupe osam industrijski razvijenih zemalja /G8/ koji sutra počinje u kanadskom gradu Otavi, rekli su agenciji France press neimenovani diplomatski izvori.

Isti izvor navodi da će glavne teme sastanka biti Iran, nuklearna bezbjednost, širenje nuklearnog naoružanja, terorizam i žarišta mogućih novih sukoba u svijetu.

Ministri G8, koja okuplja SAD, Britaniju, Njemačku, Francusku, Japan, Italiju, Kanadu i Rusiju, razmatraće situaciju u Iranu, Sjevernoj  Koreji, Bliskom istoku, pitanje granice Afganistana i Pakistana, kao i jačanje trgovinske saradnje dvije zemlje. 

Na dnevnom redu biće i  koordinacija napora u cilju  suzbijanja terorističkih baza u Jemenu i drugim mjestima, kao i tenzije u Južnoj Americi, rekli su diplomatski izvori.

Diplomate kaže da će sastankom dominirati napori međunarodne zajednice da odvrati Iran od razvoja nuklearnog oružja.

Rusija je  u posljednje vrijeme spremnija da podrži SAD, Francusku, Britaniju i Njemačku, koje žele nove sankcije Savjeta bezbjednosti UN protiv Irana,ocjenjuje agencija DPA.

Kina se, međutim, opire sankcijama u korist pregovora, iako postoje naznake promjene stava Pekinga, kažu diplomate.
Njemački ministar vanjskih poslova Gvido Vestervele naglasio je potrebu da se zauzme oštriji stav prema Teheranu uz obrazloženje da bi nuklearno osposobljeni Iran predstavljao prijetnju globalnom sistemu neširenja nuklearnog oružja, dodajući da međunarodna zajednica ne može prihvatiti tu mogućnost.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je važnost sastanka u Otavi kao pripremu za aprilski samit u Vašingtonu o sprečavanju širenja opasnog nuklearnog materijala, kao i sastanka u maju u Njujorku na kojem će se razmatriti primjena Sporazuma o neširenju  nuklearnog naoružanja /NPT/.

Ovaj sastanak predstavljaće i pripremu za samite G8 i G20 u Ontariju i Torontu u junu.

Kanadski ministar spoljnih poslova Lorens Kanon, čija zemlja ove godine predsjedava G8, ugostiće  američkog državnog sekretara  Hillary Clinton, francuskog šefa diplomatije Bernara Kušnera, ruskog Sergeja Lavrova,  kolege iz Britanije, Njemačke, Italije i Japana, kao i šefa spoljne politike EU Catherine Ashton.

"Očekuje se da će ministri usvojiti dvije deklaracije o Afganistanu o neširenju nuklearnog naoružanja", rekao je neimenovani italijanski diplomata France pressu.

Andrej Nesterenko, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je u četvrtak da će ruski šef diplomatije Sergej Lavrov voditi najvjerovatnije diskusiju o Bliskom istoku nakon sastanka bliskoistočnog kvarteta u Moskvi početkom mjeseca.
Bliskoistočni kvartet čine EU, UN, Rusiju i SAD.

Tokom sastanka u Otavi planiran je i susret zemalja takozvanog arktičkog oboda odnosno Rusije, SAD, Kanade, Danske i Norveške.