Okružni sud Banja Luka
0

Tendžeriću i Staniću po deset godina za ratni zločin u B. Gradišci

FENA
Radivoje Tendžerić i Dragoslav Stanić osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na po deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. godine u Gradišci.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Okružno tužilaštvo u potpunosti dokazalo krivicu dvojice optuženih za ubistvo bračnog para Šabanagić, 84-godišnjeg Rame i 80-godišnje Fehime.

Tendžerić i Stanić su proglašeni krivima da su 27. jula 1993. oko 1 sat poslije ponoći obili ulazna vrata porodične kuće Šabanagića, a potom ih zlostavljali i na kraju zaklali.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi, optuženi su nakon toga podmetnuli požar u kući i pobjegli.

“Kao otežavajuće okolnosti, prilikom izricanja presude, Vijeće je uzelo bezobzirnost Tendžerića i Stanića koji su ubili dvoje starih ljudi, pripadnika druge nacionalnosti, kao i to što su zapalili kuću poslije toga da bi prikrili dokaze, a nisu ni pokazali kajanje za to djelo”, rekla je Vesna Stanković - Ćosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, prenosi BIRN - Justice Report.

Kao olakšavajuće okolnosti, Sudsko vijeće je uzelo da optuženi ranije nisu osuđivani te da se krivično djelo dogodilo za vrijeme ratnih sukoba.

“Optuženi su porodični ljudi. Tendžerić je otac troje djece, od kojih je jedno maloljetno, a od počinjenog djela prošlo je 19 godina”, navela je Stanković - Ćosović.

Nakon izricanja presude optuženima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Branioci optuženih najavili su žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpsku (RS) nakon što dobiju pisanu prvostepenu presudu.