Padavine prestaju u petak
0

Temperature narednih dana i do minus 10, februar sličan januaru

Piše: A. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Temperature ispod nule, poledica i snježne padavine će, prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti naša svakodnevnica i narednih dana.

Januar je opravdao epitet najhladnijeg i najsnježnijeg zimskog mjeseca, a vrijeme se neće znatnije mijenjati ni u periodu ispred nas. Padavine će prestati već od petka, a zatim slijedi zahlađenje.

"Nešto padavina će biti još danas i sutra, a zatim slijedi stabilizacija i razvedravanje koje donosi zahlađenje. Temperature će u jutarnjim satima padati i do minus 10", kazao nam je Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom meteorološkom zavodu BiH.

Toplu garderobu i nepropusnu obuću ne ostavljajte po strani jer će se vrijeme slično januarskom zadržat i u prvoj polovini februara.

"Vrijeme u prvoj polovini narednog mjeseca će biti slično vremenu u januaru sa temperaturama oko višegodišnjeg prosjeka i puno padavina u obliku snijega", kaže Majstorović i dodaje da će se od sredine februara temperatura početi rasti.

Iako snježne padavine većini gradskog stanovništva donose probleme, na planinama su ove godine zahvaljujući dovoljnoj količini snijega stvoreni dobri uslovi za zimske sportove. Jutros je na Bjelašnici izmjereno 80 centimetara snijega, na Jahorini 90, Igmanu 60 i Vlašiću 65.