Charles English
0

'Temeljna posvećenost SAD-a BiH nepokolebljiva'

FENA
Administracija predsjednika Baracka Obame angažirat će kreatore politike s novim pogledima, ali temeljna posvećenost SAD-a prosperitetnoj i demokratskoj BiH je nepokolebljiva, poručio je danas američki ambasador u BiH Charles English u predavanju u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Govoreći o temi "Očekivanja od vanjske politike predsjednika Baracka Obame, te njen značaj za BiH", ambasador English se osvrnuo na ključne principe kojima će se rukovoditi vanjska politika novog američkog predsjednika.

Jedan od tih principa je, kako je naveo, vanjska politika zasnovana na američkim idealima, na čemu se posljednih 14 godina temeljila američka politika prema BiH.

-Bila bi greška smatrati da smo naivni u vezi s izazovima s kojima se suočava vaša zemlja ili pretpostaviti da će administracija predsjednika Obame napustiti pragmatičan način djelovanja koji je karakterizirao našu vanjsku politiku ovdje u posljednjih 14 godina. I dalje ćemo biti realistični, objasnio je ambasador English.

Ocijenio je da će zbog bh. historije etnička pripadnost još neko vrijeme u političkom životu BiH igrati veću ulogu nego u većini demokratskih zemalja svijeta. Dodao je da jača, funkcionalnija i efikasna država mora biti u značajnoj mjeri decentralizirala s odgovarajućim sistemom ustavne regulative koja omoguća ravnotežu u ovlastima za svaku etničku grupu.

Američki ambasador je podsjetio na riječi predsjednika Obame u inauguralnom govoru da kompromis koji služi našim idealima i ambicijama nije grijeh. U tom kontekstu je ocijenio da je isuviše dugo politika u BiH bila uhvaćena u zamku uzajamnih optuživanja i istrošenih dogmi.

-Kontinuirano je tokom posljednje dvije i po godine rasla nacionalistička retorika, što je alarmantno. To se mora promijeniti, upozorio je ambasador English.

Napomenuo je da je njegova vlada pozdravila Prudski sporazum kao primjer konstruktivnog dijaloga koji ima za cilj pronalaženje izlaza iz političkog ćorsokaka u BiH te naglasio da se teški problemi u BiH ne mogu riješiti bez kompromisa i dijaloga.

Istakao je da će se američki angažman u BiH nastaviti, ali da američko vodstvo neće uvijek imati oblik kakav je imalo u prošlosti. Promijenili su se prioriteti s kojima su suočeni lideri u BiH, a fokus nije više samo na Dejtonu. Danas je on na provedbi mjera potrebnih da bi se BiH pridružila NATO-u i EU.

Ambasador English ističe da će Brisel i institucije EU preuzimati sve veću ulogu u BiH kako se ona bude približavala ostvarenju svojih evroatlantskih aspiracija, ali da to ne znači da će Washington okončati svoj angažman u BiH.

Također, naveo je da će SAD podržati tranziciju institucije visokog predstavnika na instituciju specijalnog predstavnika EU, "ne samo zato što je to dobro samo po sebi, nego što to govori o posvećenosti lidera BiH kompromisu i zajedničkoj budućnosti".

Ambasador English je upozorio da SAD neće dozvoliti političkim liderima da isprovociraju krizu ili blokiraju provedbu uvjeta i ciljeva za tranziciju OHR-a.

Kazao je da će i diplomacija SAD-a u BiH biti vođena istom energijom i angažmanom koji su je vodili u proteklih 14 godina, pojasnivši da naglasak na diplomaciji na koju poziva predsjednik Obama nije poziv na pasivnost.

-Ovdašnji politički lideri mogu očekivati da ćemo s njima održavati vezu i na javnom i na privatnom planu. Mi nećemo nametati rješenja BiH dok vaša zemlja bude preuzimala izazove koji prate pripreme za članstvo u NATO i EU, istaknuo je English.

Objasnio je također da SAD ne mogu i ne žele diktirati kakvi će biti rezultati procesa ustavne reforme, kazavši da je to nešto o čemu se moraju dogovoriti građani BiH, ukljućujući izabrane predstavnike sva tri konstitutivna naroda.

-Baš kao što je ovo značajno vrijeme za SAD, značajno je i za BiH. To je vrijeme opasnosti, ali i vrijeme šansi. Politički lideri BiH je moraju iskoristiti, naglasio je u predavanju američki ambasador u BiH.

Ovu tribinu je organizirao Univerzitet u Sarajevu u saradnji s Uredom za odnose s javnošću američke ambasade u Sarajevu.