Rosemary DiCarlo
0

"Teme koje je BiH izabrala u Vijeću sigurnosti su vrlo korisne"

SRNA
Rosemary DiCarlo
Rosemary DiCarlo
"Budućnost BiH je u Evropi i evroatlantskim institucijama, a da bi do toga došlo nužno je provesti određene reforme koje će svim građanima BiH omogućiti korak naprijed - priključenje NATO-u i EU", izjavila je zamjenica američkog ambasadora u UN Rosemary DiCarlo.

"Vidjeli smo da je u posljednjih 15 godina u jugoistočnoj Evropi bilo mnogo uspjeha i progresa i da se zemlje, jedna po jedna, kreću prema članstvu u EU i NATO-u. To je jedna uspješna priča. Mi želimo i BiH takav uspjeh što prije", rekla je DiCarlo za "Glas Amerike".

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, ona je naglasila da su izbori komplikovana stvar u svakoj zemlji, a politički procesi teška zadaća čak i u zemljama gdje ljudi manje više imaju iste ciljeve. 

"Uvijek postoje određene razlike među svima nama. Poruka koju bih željela da pošaljem je ista kao poruka koju sam slala kada sam se u State Departmentu bavila pitanjima jugoistočne Evrope, a to je da znamo i da smo veoma zadovoljni time da je BiH u MAP-u, Akcionom planu za članstvo u NATO-u. Ostvarivanje tih ciljeva zavisi od provođenja potrebnih reformi, ali i od političkog kompromisa koji se mora postići", ocijenila je ona.

DiCarlo, koja je prisustvovala prijemu koji je organizovala diplomatska misija BiH povodom završetka jednomjesečnog predsjedavanja BiH Vijećem sigurnosti, rekla je da je veoma zadovoljna njihovim mandatom s obzirom i da je januar veoma težak mjesec.

"Navest ću i jedan konkretan primjer. Posljednje sedmice u januaru imali smo debatu o formiranju institucija i izgradnji mira, koja je bila vrlo sadržajna i jako dobro primljena. Logično je da je zemlja kao što je BiH, koja je prošla kroz rat i konfliktne situacije, izabrala da upravo to bude predmet njihove tematske debate. Mislim da je to što su oni sa drugima podijelili svoje iskustva, ali i vrlo jasno identifikovali izazove, od velike pomoći zemljama koje prolaze kroz slične situacije kroz koje je BiH prošla devedesetih godina", rekla je DiCarlo.