BiH
8

Telekom operateri izigrali odluku RAK-a o ukidanju nacionalnog roaminga

Piše: N. N.
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 10. 02. 2016. je donijelo odluku o ukidanju nacionalnog roaminga u našoj zemlji. No, telekom operateri našli su način da izigraju ovu odluku.

Nacionalni roaming predstavlja situaciju u kojoj korisnik jednog telekom operatera koristi mrežu drugog telekom operatera, a do odluke RAK-a ova usluga je naplaćivana.

Telekom operateri su trebali sklopiti međusobne ugovore a RAK je insistirao da operateri osiguraju, a sa stanovišta krajnjih korisnika nema razlike da li operator realizuje uslugu putem vlastite mreže ili putem iznajmljenih kapaciteta drugog operatora.

No, telekom operateri do danas nisu sklopili međusobne sporazume.

Umjesto prestanka naplaćivanja korištenja svoje mreže korisnicima drugih operatera oni su u potpunosti ukinuli ovu mogućnost.

Predrag Kovač, v. d. direktora RAK-a, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je nedavno u potpunosti pala mreža jednog od operatera, ali korisnici ove mreže nisu mogli u tom trenutku odabrati drugu mrežu.

Kovač je napomenuo da svaki od operatera sa vlastitim baznim stanicama pokriva 97 posto teritorije BiH i da se nacionalni roaming koristio samo u izvanrednim situacijama kao što je pad mreže.

Kovač je pojasnio i da RAK na raspolaganju ima mehanizme koje može koristiti u slučaju kada operateri odbiju provesti odluke regulatornog tijela.