Dva mjeseca poslije
0

Tekst himne BiH još nije usvojen

Sarajevo-x.com
Prijedlog teksta nacionalne himne kojeg je izabrala stručna komisija ni nakon više od dva mjeseca od proglašenja nije dostavljen Parlametarnoj skupštini BiH na usvajanje, potvrdio nam je Beriz Belkić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenatarne skupštine BiH.

Tekst himne autora Benjamina Isovića i Dušana Šestića, koji je komponovao i muziku za himnu naše zemlje, izabran je 20. februara ove godine.

Članovi komisije, koju su činili političari, pjesnici i muzikolozi, prilikom predstavljanja izrazili su zadovoljstvo zbog postojanja jake volje i spremnosti na kompromis prilikom izbora najboljeg teksta.

Naveli su također da je najteži dio posla urađen, te da članovima zakonodavne vlasti preostaje da donesu konačnu potvrdu o budućem tekstu državne pjesme. No, kako nam je potvrdio Belkić, Vijeće ministara BiH još nije proslijedilo najbolji autorski rad za himnu.

"Prijedlog teksta do današnjeg dana nije stigao, pa namjeravam da apeliram na Vijeće ministara BiH da što prije završe neophodne procedure i proslijedi tekst na usvajanje", kazao je on.

Belkić također smatra da među parlamentarcima neće biti osporavanja teksta.

"Lično smatram da je tekst ima prihvatljivo rješenje, meni se jako dopada. Nadam se da će se pozitivno raspoloženje komisije koja je birala tekst prenijeti i na članove Skupštine", istakao je Belkić.

Ukoliko članovi Parlametarne skupštine BiH uskoro usvoje prijedlog teksta, već na narednom svečanom skupu ili sportskoj manifestaciji, čut će se zvuci muzike Dušana Šestića i naredne riječi:

"Ti si svjetlost duše, vječne vatre plam, majko naša zemljo Bosno, tebi pripadam. Divno plavo nebo Hercegovine, u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine. Ponosna i slavna, Krajina predaka. Živjet ćeš u srcu našem, dovijeka. Pokoljenja tvoja, kazuju jedno: Mi idemo u budućnost, zajedno!"