Fondacija "Isa-beg"
0

Tekija je najznačajniji kulturno-historijski spomenik

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U prostoru Isa-begove Kudret pećine na Bendbaši (bivša diskoteka Toplik) danas je održan sastanak o pitanjima obnove prostora Gazi Isa-begove zavije.

Bili su prisutni predstavnici Fondacije za obnovu Vakufa Gazi Isa-bega Ishakovića, Tarikatskog centra BiH, Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, predstavnici Gradske uprave Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH.

Mada su bili pozvani predstavnici Općine Stari Grad se nisu odazvali, saopćeno je iz Fondacije za obnovu vakufa Gazi Isa-bega Ishakovića - “Isa-beg” Sarajevo.

Predstavnici Fondacije su informirali prisutne o dosadašnjem toku istraživanja i obnove Isa-begove zavije te aktuelnim problemima u radu, prvenstveno o problemima imovinskopravne prirode,

Prezentirana su i pisma podrške predstavnika državih institucija, Republike Turske i drugih država i gradova u regionu.

Posebna pažnja posvećena je problemima u suradnji s Općinom Stari Grad vezano za prostor Kudret pećine u kojoj je sastanak i održan, a u svjetlu poslaničkih pitanja s nekoliko posljednjih sjednica Općinskog vijeća Stari Grad o namjeni prostora. Naime, pojedinci iz te općine osporavaju Odluke Državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i historijske činjenice tvrdeći da se na prostoru tekijske avlije ne nalaze nikakvi mezari i sl. što je svojevrstan atak na historiju i duhovnu vrijednost tog prostora.

Državna komisija, Fondacija, razna udruženja građana i nadležne državne institucije vršile su višegodišnja istraživanja te potvrdile postojanje temelja srušene tekije, džamije, mezarluka i ostalih sadržaja ovog najznačajnijeg kulturno-historijskog spomenika u gradu Sarajevu, navodi se u saopćenju.

Svi prisutni su dali punu podršku Fondaciji u nastojanju da se održi dosadašnji tempo izrade projektne dokumentacije, kontakti s predstavnicima vlasti Republike Turske i da predstavnici Fondacije istraju u namjeri da se ne dozvoli ni po koju cijenu dalja devastacija prostora.

Prezentirane su i Odluke o zaštiti prostora Isa-begove zavije, vlasnički listovi, izvodi iz gruntovnice te mape prostora, koje dokazuju da je prostor zavije svojevremeno bio samo privremeno izuzet od nekadašnjeg SSRN (Savez socijalističkog radnog naroda), a čak nije ni nacionalizovan nego je kao takav bio dat na upravljanje civilnoj zaštiti i drugim tadašnjim urganima uprave.

Predstavnik Gradske uprave informirao je prisutne o mogućnosti finansiranja dijela projekta iz budžeta grada za 2010. godinu.

Na sastanku je dogovorena i organizacija šireg skupa na državnom nivou BiH, Federacije BiH i Kantona Sarajevo gdje bi se konačno razriješila sva relevantna pitanja i problemi vezani za budućnost prostora od Careve džamije do Kozije ćuprije.

Predstavnici Fondacije su istakli da će nastaviti dosadašnje aktivnosti istim tempom te još jednom pozivaju sve građane, predstavnike vlasti, vjerske, kulturne i javne radnike da pomognu realizaciju obnove prostora.