Radovan Karadžić
0

"Tek će se vidjeti pravi cilj procesa u Haagu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, u Haškom tribunalu pod optužbama za geonocid i ratne zločine u BiH, izjavio je u petak za televizijsku stanicu Russia Today kako čini sve što mu je u moći da se brani u veoma teškim okolnostima, a da će se tek vidjeti pravi cilj tog sudskog procesa.

Karadžić je intervjuu ruskoj TV na engleskom ponovio da je s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom 1996. postigao sporazum o imunitetu od krivičnog gonjenja, u zamjenu za povlačenje iz političkog života, a da ljudi koji su učestvovali u postizanju dogovora znaju da je on postojao. Ambasador Holbrooke demantuje postojanje takvog sporazuma.

Russia Today navodi da se radi o ekskluzivnom intervjuu koji je ona dobila poslije višemjesečnih pregovaranja, prenosi Tanjug.

  • Holbrooke ili nikada nije ni namjeravao da ispoštuje sporazum i samo je htio da izdejstvuje kratkoročnu pobjedu mojim sklanjanjem s funkcije, ili nije imao dovoljno uticaja da osigura njegovu primjenu, pa su ga nadjačali drugi akteri koji su tražili moje hapšenje i izvođenje pred sud, rekao je Karadžić.

Karadžić je, također, kazao da je navodni tekst tog sporazuma, koji je objavio beogradski list "Glas Javnosti" i kojim je predviđeno da Sjedinjene Države mogu jednostrano da se povuku iz takvog sporazuma, lažan, a da je njegov potpis na tom dokumentu falsifikovan.

U intervjuu je bivši predsjednik RS-a takođe kazao i da bi Srbija trebalo odmah da uđe u EU, zato što je ona uvijek bila evropska zemlja, ali da nikako ne treba da ulazi u NATO.

  • Bilo bi divno kada bismo mogli da uđemo u EU bez ovakvih poniženja, bombardovanja, ucijena i nametanja neprihvatljive cijene za odricanje od Kosova. Mi i Evropa dijelimo iste vrijednosti i ne bi nam bilo teško da se slažemo s njom. Srbi koji žive širom Evrope vrlo su integrisani i nemaju nikakve kulturne probleme, kazao je on.

Karadžić je ocijenio i da NATO koristi Rusiju kako bi zaplašio Evropu i uzeo evropski novac, ali da je i Rusija dio Evrope i da su one potrebne jedna drugoj u miru.

  • Bilo bi mnogo bolje da čitav svijet uđe u NATO koji bi promijenio ime u Vojska Ujedinjenih nacija ili da se čitav vojni savez rasformira, zaključio je Karadžić.

Bivši predsjednik RS-a je u dvije tačke optužen za genocid u Srebrenici i još sedam opština BiH, dok se u preostalih devet tačka tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i uzimanje međnarodnih talaca tokom rata u BiH, od 1992. do 1995.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008., gdje je živio pod imenom Dragan Dabić, a deset dana kasnije je izručen Haškom tibunalu (ICTY).

Karadžiću, koji se sam brani, suđenje je počelo krajem oktobra 2009.