Istraživanje GfK BH
0

Tek 6% bh. građana odlično govori engleski

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U našoj zemlji oko 60% građana služi se barem jednim stranim jezikom. Najčešće je to engleski koji poznaje njih 39%, a potom slijedi njemački kojim se služi svaki četvrti građanin BiH, pa ruski koji je po broju onih koji ga poznaju ispred francuskog, španskog i talijanskog.

Jedna stara uzrečica kaže "Bogat si koliko stranih jezika govoriš“. Na tragu toga je i inicijativa unutar Evropske unije da nove generacije mladih školovanih ljudi budu što obrazovanije u smislu tog jezičnog bogatstva, odnosno da poznavanje dva strana jezika bude za svakog Evropljanina normalna stvar.

Istraživanje provedeno sredinom 2008. godine od strane GfK BH – Centra za istraživanje tržišta pokazuje da se oko 60% građana BiH u dobi od 15 i više godina služi barem jednim stranim jezikom. Štaviše, oko 25% naših sugrađana služi se sa dva ili više stranih jezika, uz napomenu da je takvih najviše u dobi od 15 do 24 godine. I dok je podatak da osobe koje žive u urbanim sredinama više poznaju strane jezike (62%) nego oni koji žive u ruralnim sredinama (54%) donekle i očekivan, s obzirom da su u gradovima potrebe za poznavanjem stranih jezika osjetno veće uglavnom zbog inostranih kompanija i organizacija koje su locirane u njima, podatak da muškarci u većem postotku nego žene govore barem jedan strani jezik (60% naspram 54%) je u suprotnosti sa određenim znanstvenim pokazateljima da žene imaju bolju verbalnu komponentu i da brže usvajaju strane jezike.

Zapravo, istraživanje GfK pokazuje da tih razlika između spolova nema kada je riječ o osobama do 35 godina, odnosno one postaju izraženije tek kod osoba srednje i starije dobi, što možemo povezati s određenim razlikama u društvenoj ulozi i položaju žena u nekim ranijim vremenima, naprimjer kada su žene rjeđe obavljale poslove koji uključuju poznavanje stranih jezika, odnosno poslove višeg ranga.

Strani jezik kojim se najveći broj građana BiH služi jest engleski, tačnije njih 39%, s tim da je taj postotak u FBiH skoro 50%, a u RS-u upola manji (26%), što bi se djelomično moglo objasniti i činjenicom da je u FBiH prisutan veći broj stranih organizacija prilično dugi period vremena, pa su građani uslijed učestalijeg kontakta sa njima bili u mogućnosti i imali potrebu bolje se upoznati s tim jezikom.

Ipak, broj onih koji tvrde da odlično vladaju ovim jezikom je zapravo relativno mali (oko 6% u ukupnoj populaciji). Isto tako samo mali dio građana smatra da poznaje engleski jezik na nekom srednjem nivou, odnosno da solidno poznaje gramatiku i da je u mogućnosti da koristi osnovne fraze u govoru i pismu. Najveći broj građana BiH (15%) smatra da engleski poznaje na elementarnom nivou, tj. da ima sposobnost samo osnovne komunikacije. Ohrabrujući podatak jest da 80% građana u dobnoj skupini od 15 do 24 godine i veliki dio ispitanika između 25 i 34 godine poznaje engleski jezik.

Rezultati ovoga GfK-ovog istraživanja, a koji se odnose na poznavanje engleskog jezika u odnosu na nivo obrazovanja su očekivani – više od ¾ građana sa fakultetskim obrazovanjem služe se engleskim jezikom, dok to čini i oko polovine građana sa završenom višom ili četverogodišnjom školom. Karakteristični rezultati su dobiveni i u pogledu profesije i poznavanja jezika. Naime, dvije trećine srednjeg menadžmenta i oko polovine službenika smatra da zna engleski jezik, međutim samo oko 40% top menadžera i vlasnika firmi tvrdi isto. U odnosu na visinu primanja, većina građana koji imaju primanja iznad prosjeka, poznaje engleski jezik.

Na drugom mjestu po broju onih koji tvrde da poznaju nalazi se njemački jezik, kojim se služi oko 30% građana FBiH i 18% u RS-u. Ovakvo poznavanje njemačkog jezika treba prije svega tražiti u činjenici da je nemali broj građana i prije ratnih događanja u BiH bio na privremenom radu u toj zemlji, kao i tome da su Njemačka i Austrija primile veliki broj izbjeglica tokom rata, te da su ove dvije zemlje veliki trgovinski partneri našoj zemlji, što je sve doprinijelo svojevrsnoj popularnosti ovog jezika u BiH. Međutim, kao što je to slučaj i sa engleskim jezikom samo mali broj građana smatra da posjeduje visoki stepen znanja, odnosno najveći broj građana percipira svoje znanje kao elementarno (74% onih koji su rekli da poznaju ovaj jezik).

Svakako jedan od najzanimljivijih podataka iz ovoga istraživanje jest taj da je na trećem mjestu ruski jezik koji poznaje 10% naših sugrađana. U tome prednjače oni iz dobne skupine od 35 do 54 godine (20%), što je donekle i očekivan nalaz i zapravo predstavlja relikt iz prošloga sistema, kada se ovaj jezik mnogo češće (i obaveznije) poučavao u školama.

Od ostalih jezika s kojima se građani BiH služe slijedi francuski čija popularnost nije tako velika, s obzirom da se samo 6% građana pohvalilo poznavanjem ovog jezika. Iako smo već duže vrijeme preplavljeni raznoraznim "sapunicama“ sa španskog govornog područja, postotak onih koji poznaju ovaj jezik je iznimno mali, svega 5%. Vrijeme velikih šlagera i San Rema, kada je talijanski bio jako omiljen i popularan, očigledno je davna prošlost, s obzirom da ga danas poznaje svega 4% građana BiH.

Važno je napomenuti da su u ovom istraživanju GfK BH ispitanici sami procjenjivali svoje znanje nekog stranog jezika, te da kad bi se ono radilo po nekom drugom (objektivnijem) kriteriju, rezultati bi sigurno bili nešto drugačiji. Ipak, ne može se reći da su, kada se sagledaju svi navedeni rezultati, građani bili neobjektivni, posebno stoga jer su svoje znanje uglavnom ocjenjivali bez pretjerivanja, o čemu svjedoči i podatak koji je ranije iznesen - da ih je većina svoje poznavanje nekog stranog jezika opisala elementarnim.