Manje administracije za 50 posto
0

Tehnološki višak više od 400 radnika u Željeznicama RS

SRNA
Nadzorni odbor Željeznica Republike Srpske (ŽRS) donio je danas odluku o makroorganizaciji preduzeća, koja predviđa ukidanje 11 sektora i 24 direktorska mjesta, te proglašenje tehnološkim viškom 440 radnika, izjavio je predsjednik Odbora Boro Stevanović.

Stevanović je Srni rekao da u ŽRS trenutno postoji 24 sektora, te da je makroorganizacija u suštini uvod u predstojeću, novu sitematizaciju.

"Smanjenjem broja sektora znači i  smanjenje i broj rukovodilaca, kao i  radnika, odnosno proglašenja tehnološkog viška", rekao je Stevanović.

On je naglasio da će, nakon makroorganizacije i donošenja nove sistematizacije, biti proglašeno tehnološkim viškom  440 radnika, od kojih je  najviše onih iz sektora za ekonomske i pravne poslove. 

"Oko 50 posto tehnološkog viška dolazi iz administracije, dok je u poslovima operacija zabilježen višak od oko 17 procenata. Osim toga, smanjenjem broja sektora biće umanjen i broj direktora za 24", precizirao je  Stevanović.

Stevanović nije rekao kada će nova sistematizacija stupiti na snagu, ali je naglasio da će tehnološki višak radnika biti zbrinut u skladu sa zakonskim normativima. 

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović nije davao izjave za medije dok je za vrijeme sjednice Nadzornog odbora nekolicina uposlenika željezničkog operatera ispred Upravne zgrade u Doboju Srpske dobacivala pogrdne nazive i psovke na račun članova Nadzornog odbora, optužujući ih kao odgovorne za lošu situaciju u preduzeću.	
			
U saopštenju iz ŽRS , objavljenom nakon sjednice  Nadzornog  odbora,  navode se malo drugačiji podaci od onih koji je saopštio Stevanović. Tako je navedeno da makroorganizacija  preduzeća podrazumijeva smanjenje sektora sa 20 na 11 i službi sa 67 na 30.  

"Nova organizacija preduzeća podrazumijeva smanjenje broja radnika za 444, pa će ih od sada brojati ukupno 3061 umjesto dosadašnjih 3505 zaposlenih. Smanjuje se obim administracije za oko 50 posto, a u proizvodnji oko 12 posto", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će doći do smanjenja broja direktora i njihovih zamjenika ukupno za 24.

"Pitanje neraspoređenih radnika će se rješavati u zakonskim okvirima to jest donošenjem Programa za zbrinjavanje radnika i Programa za rješavanje tehnološkog viška radnika", navodi se u saopštenju.

Nadzorni odbor ŽRS jednoglasno je danas kao neosnovane odbio prigovore razriješenih izvršnih direktora koji su se žalili na nelegalne smjene, te potvrdio odluke o njihovom razrješenju.
Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je ranije  da je Vlada u potpunosti opredijeljena da sanira trenutnu situaciju u ŽRS i da se obezbijedi kontinuitet poslovanja.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović nedavno je najavio da će biti obavljena analiza koja će jasno pokazati koliki broj radnika zadovoljava potrebe rada u Željeznicama.

Ukupan minus ŽRS-a na kraju 2010. godine iznosio je 167,2 miliona KM. Preduzeće ima i dugoročna zaduženja, koja iznose oko 72 miliona KM i kratkoročne obaveze od oko 87 miliona, od čega će 7,5 miliona morati da otplate u ovoj godini. Zbog višegodišnjeg zaduživanja i gomilanja neizvršenih obaveza akumulirani gubitak je samo 70 miliona KM manji od vrijednosti kapitala.