Udruženje inženjera LIMES
0

Tehnologijom eliminirati zatucanost u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosna i Hercegovini ima toliko resursa da skući svakog, napravi kvalitetne bolnice, napravi kvalitetne škole, obezbijedi najbolju opremu za podučavanje i istraživanje stručnjaka. Alternativna energetska rješenja koja establišment protura su nepotrebna, opasna i postoje samo da bi se održale profitne strukture koje je industrija stvorila i privremeno prevazišao finansijski kolaps u državi, izazvan nedostatkom znanja, tvrde u Udruženju bh. inženjera LIMES, reagirajući na situaciju u našoj zemlji.

Beskrajan niz čiste, u izobilju, obnovljive energije i "zdrav razum“ trebali bi nadjačati propagande i sebična rješenja stavljena u prvi red od strane energetskih kompanija. Nerazumijevanje ove činjenice omogućuje da vidimo da individualni interesi predstavljaju osnovnu prepreku iskorištavanju ovih resursa. Profit naklonjen pojedincima u Bosni i Hercegovini proizvodi oskudicu i kolektivno neznanje, tvdre u LIMES-u.

Unapređenje energetske efikasnosti i masovna upotreba obnovljivih izvora energije su paradigme svakog savremenog društva, kako zbog ograničenih resursa fosilnih goriva tako i zbog kontaminacije životne sredine i globalnog zagrijavanja planete. Solarna energija i energija vjetra su dobro poznate u javnosti, ali pravi potencijali ovih izvora ostaju još uvijek nedorečeni.

"Solarne energije koju dobivamo od sunca ima toliko da jedan sat svjetlosti usred podneva sadrži više energije nego što cijeli svijet potroši tokom godine. Kada bi mogli uhvatiti samo stoti dio ove energije, svijet nikada ne bi morao da koristi naftu, gas ili bilo šta drugo. Nije pitanje dostupnosti te energije, već tehnologije koja može da je obradi, i danas, kada ne bi bili spriječavani potrebom onih koji žele udio na tržištu sa već uspostavljenom energetskom strukturom, imamo toliko savremenih sredstava koja bi mogla da pomognu da se postigne taj cilj“.

Energija vjetra koja se već dugo smatra slabim izvorom, pošto zavisi od lokacije, odnosno geo-položaja, smatrana je nepraktičnom. Što nije istina. Primjerice, američko Ministarstvo energije je priznalo 2007. godine da, kada bi se samo u 3 od ukpno 50 američkih država iskorištavala energija vjetra, čitava nacija bi bila snabdjeva strujom...

Bosnu i Hercegovinu trebali bi voditi predvodnici tehnologije i svih drugih faktora koji oblikuju ljudski život. Koji su to ljudi u Bosni i Hercegovini koji su postavljeni da rade ovaj posao?  Tehnologija je ta koja rješava probleme, ne politika. Političari čak i kada bi bili iskreni, ne bi znali riješiti probleme ove države. Tehnologija je olovka, koja nam omogućava da prenosimo ideje i misli na papir i komuniciramo.Tehnologija je automobil, koji Vam omogućava da putuje, brzinom većom nego što Vam noge dozvoljavaju. Tehnologija su naočale, koje omogućavaju bolji vid onima kojima je to potrebno... .

Primjena tehnologija je ekstenzija ljudskih atributa, koja smanjuje napore čovjeka i oslobađa ga određene rutine ili problema. Zamislite kakav bi Vam život bio dan bez telefona, kompjutera ili aviona. Sve u Vašoj kući, što uzimate "zdravo-za-gotovo“, od zvona na vratima do stola, sudopera, TV-a, itd., je tehnologija stvorena od kreativnosti i genijalnosti inženjera i naučnika. Ne novca, ne politike, ne religije. Ovo su lažne institucije.

Inženjeri su ti koji grade fabrike, inženjeri su ti koji daju struju, inženjeri su ti koji daju vozila, zagrijavaju kuću i hlade je tokom ljeta... Političari ne rješavaju probleme. Oni nemaju tehničke sposobnosti.

Kada političari u Bosni i Hercegovini shvate da je tehnologija produkt ljudske genijalnosti koja oslobađa ljude i poboljšava kvalitet života, tada će shvatiti i da središnje pitanje, oko kojeg bi obje vlade, trebale svakodnevno raspravljati, treba biti inteligentno upravljanje prirodnim resursima, zaključuje u svojoj reakciji udruženje LIMES.