BiH
57

Tehnički odgovarajući automobili za 20 ratnih vojnih invalida

FENA
Stopostotni ratni vojni invalidi, njih 20, dobit će putničke automobile Seat Leon s detaljima prilagođenim njihovim potrebama.

To je regulirano sporazumom potpisanim danas u sjedištvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu između Zukana Heleza, ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Senada Olovčića, generalnog direktora ASA Auta, firme isporučioca.

Na novinarsko pitanje kada će korisnici dobiti automobile, Olovčić je kazao da bi to trebalo da bude brzo i dodao da će do kraja godine biti završena sva procedura koja se odnosi na isporučioca.

Iznos od 493.600 KM za ove namjene osiguravaju Federalna vlada i resorno minisarstvo.

Uime korisnika, zahvalnost Ministarstvu i ministru Helezu izrazio je zamjenik predsjednika Saveza paraplegičara Mujo Aganović.

"Savez je imao dobru saradnju s ministrom koji je održao riječ i uvažio svu širinu naših zahtjeva da ortopedsko pomagalo, putnički automobil, zadovolji kriterije s aspekta naših potreba", rekao je Aganović.

Ministar Helez je naveo da su ovi automobili dio ranijeg sporazuma, vrijednog 1,5 miliona KM, s firmom pobjednicom na tenderu koja je ubrzo potom otišla u stečaj.

Olovčić, generalni direktor ASA Auta, firme koja je potom bila najpovoljniji ponuđač, izjavio je da su auta izuzetno kvalitetna i prolagođena budućim korisnicima.

Ministar je također izjavio da današnji sporazum znači prvu trećinu i dodao da istovremeno svjedoči o ispunjavanju obaveza koje je Vlada preuzela prema ovoj boračkoj kategoriji.