BiH
0

Tehničari Oružanih snaga BiH spremni za odlazak u Irak

FENA
Ukupno 16 tehničara za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) Oružanih snaga BiH danas je dobilo certifikate za uspješno završenu specijalističku obuku. Oni će biti dio šeste rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a Oružanih snaga BiH, koja krajem septembra odlazi u mirovnu misiju u Irak.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Mirko Tepšić kazao je na prigodnoj ceremoniji kako je ovih 16 tehničara zadovoljilo potrebne standarde specijalističke obuke koja je provedena u Centru za borbenu obuku na poligonu Glamoč.

On je ustvrdio da su ovi tehničari pokazali sposobnost u jednoj vrlo zahtjevoj vježbi, te se očekuje kako će uspjeti odgovoriti i izazovima misije u Iraku.

Dosad je obučeno 160 tehničara za uništavanje NUS-a i oni će činiti četu za uništavanje NUS-a OSBiH, koja će biti u sastavu Brigade za taktičke podrške. Četa će biti smještena u Bugojnu, a njeno zvanično postrojavanje je planirano za 11. septembar.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BIH Sifet Podžić naveo je da više neće biti potrebe za obukom novih tehničara za uništavanje NUS-a, jer je okončan ovaj segment izgradnje OSBiH.

Tehničari za uništavanje NUS-a morat će proći i dodatno usavršavanje, koje se odnosi na segment uništavanje improviziranih sredstava.

Također, pet pripadnika OSBiH u mirovnoj misiji u Iraku trenutno se nalazi u Bagdadu, gdje pohađaju obuku za rukovanje novim aparatom za uništavanje NUS-a.