BiH
0

Tegeltija: UIO BIH treba da objasni "drastično" smanjenje prihoda

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dramatično se smanjuju prihodi od indirektnih poreza i o tom pitanju stav treba da da Uprava za indirektno oprezivanje BiH, izjavio je danas ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci odbio da prokomentira razloge za smanjenje prihoda, navodeći da je to nije pitanje ministara finansija već Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO).

  • Ministar finansija nema nikakvu nadležnost za prikupljanje prihoda u UIO, tvrdi Tegeltija.

Činjenica je, ipak, da ministri finansija, po funkciji, su i članovi upravnog odbora UIOBIH te za to članstvo dobijaju i naknade.

Prema ranije objavljenim informacijama, na jednoj od poslednjih sjednica Upravni odbor UIOBiH izmijenio je Poslovnik o svom radu, pa je sada u tom dokuemntu navedeno da i članovi, a ne kao do sada samo eksperti imaju pravo na naknade.

Tako predsjedavajući UO Uprave dobija 2.400 KM, a ministri finansija po 2.080 KM.

Drugi članovi, tzv. eksperti, primaju 3.200 KM.

Istovremeno, iz UIOBiH je potvrđeno da naplata pojedinih prihoda koju vrši ta Uprava ima klizeći trend.

Naime, rast netoprihoda od indirektnih poreza u julu 2012. od 4,75 posto nije bio dovoljan da se kompenzira pad prihoda u prethodnom mjesecu.

Prema preliminarnom izvještaju UIO o naplati indirektnih poreza za sedam mjeseci ove godine, naplaćeno je 16 miliona KM prihoda manje nego u istom periodu 2011. ili za 0,6 posto.

U julu je, preciznosti radi, naplaćeno netoprihoda od indirektnih poreza u iznosu od 458,4 miliona KM ili 4,75 posto više nego u istom mjesecu 2011, a na nivou sedam mjeseci naplaćeno je 2,783 milijarde KM netoprihoda.

Osim negativnih trendova u ekonomiji BiH, koji se odražavaju u padu proizvodnje, potrošnje i zaposlenosti, na naplatu poreza utječe i efikasnost ubiranja prihoda, kretanje poreznih dugova i obim poreznih i carinskih prevara, navedeno je u najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.