BiH
8

Tegeltija: Prihodi od akciza namjenski će se trošiti za fondove zdravstva i putnu mrežu

FENA
Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija odbacio je danas tvrdnje opozicije u RS-u da će se izmjenama Zakona o akcizama "krpiti budžetske rupe u RS-u“, ističući da se radi o direktnim prihodima za fondove zdravstvenog osiguranja u RS-u i Federacije BiH, odnosno preduzeća „"Autoputevi RS“ i "Autoceste“ Federacije BiH.

Tegeltija je rekao da su izmjene Zakona o akcizama zajednička inicijativa entitetskih premijera da bi se sredstva od akciza na cigarate i za gorivo prikupljala na poseban račun u okviru jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te namjenski utrošila za finansiranje fondova zdravstvenog osiguranja, odnosno izgradnju autoputeva.

-Osporavanje te inicijative došlo je isključivo u RS-u, odnosno od njenih predstavnika u vlasti na nivou BiH, iako prihod od akciza zajedniči dijeli RS, FBiH i Brčko Distrikt - istakao je Tegeltija na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodao je da su se vlasti u BiH, u reformskoj agendi, obavezale da će za sektor zdravstva podržati povećanje akcize na duhan i alkohol, koji će biti direktni prihodi fondova zdravstva u oba entiteta.

Istakao je i da bi akciza na naftne derivate bila korištena za izgradnju mreže autoputeva.

Podsjetio je i da u reformskoj agendi, koja je usvojena na svim nivoima vlasti, stoji da se svi nivoi vlasti u BiH obavezuju da neće osporavati, ometati i blokirati realizaciju aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama koji su direktno ili indirektno vezani za reformske procese, koji određeni nivoi vlasti provode u okviru svojih ustavnih nadležnosti.

Međutim, tvrdi, da predstavnici opozicije u RS-u pokušavaju da na sve načine blokiraju ili uspore aktivnosti Vlade RS-a u vezi s uređenjem odnosa u sektoru zdravstva i investicionih politika o izgradnji puteva i autoputeva.

Tegeltija se ne slaže da će povećanje akcize na gorivo uticati na standard građana, jer, kaže, neće postojati osnov da trgovci povećaju maloprodajne cijene naftnih derivata, imajući u vidu cijenu sirove nafte na svjetskom tržištu.