BiH
0

Tea-fest od 6. juna u Sarajevu

Klix.ba
Više od 60 različitih firmi, pojedinaca i organizacija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske okupiće se od 06. do 10. juna u Sarajevu, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, na 10. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja, Tea-festu, originalnoj sajamskoj, turističkoj i kulturnoj manifestaciji koja okuplja proizvođače i prerađivače ljekovitog i aromatičnog bilja, organske hrane, pčelarskih proizvoda i preparata na toj bazi, te proizvođače opreme za preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

Glavni cilj ove manifestacije je unapređenje poslovnih veza i uspostavljanje kontakata između svih zainteresiranih pojedinaca i organizacija u oblasti herbalnog sektora.

Ova manifestacija se je autorski zaštićeni i registrirani projekt i već se tradicionalno održava u formi open-air manifestacije kao najefektnijeg vida podizanja svijesti i skretanja pažnje javnosti na prirodne i tradicionalne vrijednosti Bosne i Hercegovine i potrebe za zaštitom sveukupne biološke raznovrsnosti koju nam pruža priroda.

"Jedan od naših ciljeva je da pomognemo u afirmaciji pojedinaca i porodica koje su orjentirane ka proizvodnji ljekobilja i skupljanju sekundarnih šumskih plodova i njihovoj preradi, te da uspostavimo poslovne veze između proizvođača, sakupljača, prerađivača, otkupljivača i prodavaca ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao i pčelinjih proizvoda", ističe Samira Katica-Arnautović, direktorica Festivala. Ona je naglasila uspješnu saradnju sa USAID/SIDA projektom FARMA, koji će u okviru Festivala promovirati podršku koju daju BH proizvođačima za razvoj novih projekata.

Festival će se upotpuniti kulturnim sadržajima i već tradicionalnim programima I posebnim sadržajima za posjetioce: "Sajamska čajdžinica", promocija novih načina upotrebe čaja, degustacije čajeva ("Tea-cupping"), "Sajamski doktor/apotekar", svakodnevne promocije ljekovitih proizvoda i preparata, kao i nagradna igra.

Jedan od ciljeva ovog Festivala jeste promjena tradicionalnog (često nestručnog) načina prikupljanja ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova s ciljem edukacije ka održivom korištenju biodiverziteta radi unapređenja položaja sela, modernizacije proizvodnje i savremenijeg načina poslovanja u oblasti herbalnog sektora.

Skupljanje, berba i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova u BiH predstavlja dio naše tradicije o čemu govore i dokumenti koji datiraju još iz XIII stoljeća. U BiH se više od 100.000 porodica u seoskim područjima smatra sakupljačima samoniklog ljekovitog bilja i drugih šumskih plodova, a proizvodnjom prehrambenih artikala i proizvoda za široku potrošnju kao što su esencijalna ulja, začini, čajevi, kozmetički preparati i tsl. bavi se više od 250 malih i srednjih preduzeća.

Ovaj projekt je pokrenut kako bi se ukazalo na potrebu održivog korištenja prirodnih resursa uz mogućnost zarade, koja će voditi porodičnom prosperitetu i blagostanju, ali ne na štetu zdravog i bogatog bh životnog okoliša.

"Cilj nam je da u okviru festivalskih aktivnosti podižemo svijest kod naših građana i javnosti uopće da sticanje zarade na ovaj način i zdrava životna sredina/okoliš ne isključuju jedno drugo. Naprotiv, uz dobru edukaciju i planiranje, ekonomski prosperitet kroz ovu oblast treba i može doprinijeti boljoj zaštiti zdrave životne sredine. Bosna i Hercegovina se može izgraditi u moderno i napredno društvo, a da istovremeno sačuva i unaprijedi svoje šumske i seoske krajolike, bogate ljekovitim i aromatičnim biljem, sekundarnim šumskim plodovima, pčelama i njihovim proizvodima", izjavila je Katica-Arnautović.

Na ovom petodnevnom skupu učesnici i gosti uz učešće eksperata će raspravljati o osiguranju razvoja herbalnog sektora kroz odgovarajuću zakonsku regulativu, donošenje različitih strategija i propisa i njihovog usklađivanja sa zakonodavstvom Evropske unije, uspostavljanja evropskih standarda za ljekovito i aromatično bilje, te njegovu održivu upotrebu i očuvanje, odnosno održivi okolišni razvoj. Poseban naglasak će se dati na izgradnji, certificiranju i zaštiti prepoznatljivog bh brenda u oblasti ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelinjih proizvoda. Također će biti predstavljena i najnovija literatura iz ove oblasti.

I ovogodišnji 10. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja Tea-fest značajnu pažnju će poklaniti stručnom ocjenjivanju izloženih proizvoda, koji će biti nagrađeni sa zlatnim, srebrnim i bronzanim medaljama. Dodjeliće se i specijalne nagrade - "Ljekoviti bosanski cvijet" i "Nagrada Sadik Sadiković".

Poseban nagradni fond je određen za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih škola na temu "Na livadi šarenoj".

Informacije u vezi sa Festivalom mogu se dobiti putem emaila [email protected], na web sajtu Festivala: www.tea-fest.ba ili direktno u Direkciji Festivala, Morića Han, Sarači bb, 71000 Sarajevo, 033/238-567, 061/100-415.