BiH
0

Tauber: Očekujem da papa pozove vjernike na njegovanje komšiluka u BiH

FENA
Eli Tauber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Eli Tauber (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina se danas nalazi u situaciji da joj je svaka pomoć neophodna tako da ova posjeta znači snažnu poruku i podršku političkim liderima BiH, kazao je Feni savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

Ističe da je za svaku zemlju velika čast posjeta pape, a posebno pape Franje koji je narodni čovjek, koji je svojim postupcima i načinom života nedvosmisleno pokazao da je uz obične ljude i da im želi pružiti podršku u njihovom nastojanju da dostojanstveno žive.

Naglašava da za BiH koja teži multikulturalnosti i multireligioznosti ova posjeta je značajna "da nas učvrsti na tom putu".

Tauber pretpostavlja da će Papa, vodeći računa o trenutnim odnosima vjerskih lidera u BiH, kao i odnosa među narodima te vjerama uopće, poslati poruku koja će biti ne samo poziv na zajednički život već u isto vrijeme poziv na zajedničko djelovanje radi izlaska iz krize i uspostavljanja dugotrajnih dobrosusjedskih odnosa, što je bila karakteristika suživota u Bosni i Hercegovini.

Ističe da će vjernike Papa pozvati na uspostavljanje i njegovanje komšiluka, a političkim liderima će pokušati da ukaže na sve vrijednosti multikulturalnog društva koje treba da očuvaju i kroz svoje djelovanje i dovedu do stabilnosti društvenih odnosa.

Tauber je mišljenja da je papa Franjo odlučio već na samom početku da djeluje i šalje poruke svijetu za postizanjem pravednog mira i smjernog života.

On primjećuje kako politička situacija u BiH teško da se može porediti s onim što se događa u svijetu, "ali nesumnjivo određeni događaji u svijetu i ratni sukobi utiču i na političko stanje u našoj zemlji“.

"Zato ova njegova posjeta ima i u ovom smislu jedan pozitivan otklon u kojem će se BiH staviti u kontekst u kojem Vatikan pokušava da smiri situaciju i svojim autoritetom pomogne da se prevaziđe kriza i uspostavi takav poredak koji će omogućiti demokratsko ponašanje i uspostavu vlasti na tim principima", kaže Tauber.

Odgovarajući na pitanje, na koji način vjerski lideri, vjerske, društvene, kulturne i druge zajednice mogu pomoći u iskorjenjivanju zla terorizma, kaže da se protiv radikalizma i terora treba boriti svim sredstvima.

Ukoliko se, kaže Tauber, iskorjenjivanju tog zla pristupi samo parcijalno svijet će nesumnjivo dospjeti u veliku krizu nesagledivih posljedica, stoga "borba mora bit bespoštedna i bit će veoma teška ukoliko se u nju svi ne uključe“.

"Lideri mogu spriječiti da se radikalizam bilo koje vrste ne rasplamsa i postane stalna opasnost za svjetski mir. Trenutna situacija u svijetu pogoduje razvoju radikalizma i terora, ako na samom početku uočimo opasnost i spriječimo razvoj tih destruktivnih ideja, možemo uspjeti da zaustavimo taj proces koji ukoliko se razvije, nema sumnje postat će glavna opasnost za svjetski mir", zaključio je Eli Tauber, savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH u izjavu za Fenu.