SAD za jaku i stabilnu BiH
124

FOTO / Tara Sonenshine: Želimo da više studenata iz BiH odlazi u Ameriku

Piše: Tatjana Sekulić
Tara Sonenshine, podsekretarka za pitanja javne diplomatije u State Departmentu, tokom boravka u Bosni i Hercegovini još jednom je istakla podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini u izgradnji mirne, demokratske, multietničke i prosperitetne zemlje.
Tara Sonenshine
Tara Sonenshine
Sonenshine je doputovala u prvu posjetu BiH kako bi se upoznala o programima koje Američka ambasada provodi u našoj zemlji, susrela s korisnicima tih programa te predstavnicima nevladinih organizacija, medija i predstavnicima LGBT populacije.

"U BiH sam došla kako bih posjetila jednu od najvećih Američkih ambasada u regiji, upoznala ljude koji su angažovani širom BiH, ali i kako bih se susrela sa mladim ljudima korisnicima programa koje Američka ambasada provodi", kazala je Sonenshine tokom razgovora s novinarima i urednicima nekoliko bh. portala, istaknuvši da je njen cilj upoznati se i sa studentima koji studiraju u američkim školama.

Nedavno je Američka ambasada organizovala virtualni sajam koledža putem kojeg su studenti iz BiH imali priliku da se upoznaju sa programima koledža u SAD-u te apliciraju za stipendiju.

"Američka ambasada nastoji povezati studente i akademske zajednice iz BiH sa akademskim zajednicama u SAD-u. Nadamo se da će u budućnosti biti više studenata iz BiH koji će ići u Ameriku i obratno", istakla je američka podsekretarka za javnu diplomatiju.

Sonenshine je na čelu nekoliko biroa koji se bave pitanjima obrazovanja i kulture, medija, odnosima sa javnošću i međunarodnim programima razmjene. Istakla je da svoja iskustva želi podijeliti i s predstavnicima medija te nevladinih organizacija koje se bave jačanjem uloge žena u političkom životu BiH.

"SAD neprekidno rade na jačanju nezavisnih i objektivnih medija. Neophodno je da postoji pluralizam, jer što više glasova se čuje to je i demokratija jača. U SAD-u smo vršili pritisak kako bismo osigurali da manjine budu predstavljene u medijima, jer u svakom nezavisnom mediju postoji prostor za mnoge različite glasove", istakla je ona.

Dodala je da se SAD zalažu za slobodan pristup internetu, koji danas povezuje svijet.

"Živimo u povezanom komunikacijskom dobu i danas informacije putuju velikom brzinom. Informacije su danas kisik uz pomoć kojeg društvo diše i neophodno je imati, kako lokalne, tako i globalne informacije", istakla je Sonenshine.

Tokom razgovora s predstavnicima medija istakla je da je podrška Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini neupitna.

"Državna sekretarka Hillary Clinton je dva puta boravila u BiH, što je dokaz da SAD kontinuirano podržavaju BiH i bitno nam je da ostanemo ovdje aktivno angažovani. SAD su uvijek bile posvećne mirnoj, multietničkoj i demokratskoj BIH. I dalje marljivo radimo, odlučni smo i angažovani da pomognemo BiH na putu ka EU i euroatlantskim integracijama, što jasno dokazujemo kroz programe koje provodimo", rekla je Sonenshine.

Navela je da ne želi komentarisati posljednje događaje u regiji, odnosno oštre riječ srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nakon što je Haški tribunal oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

"SAD daju punu podršku Haškom tribunalu, a to kako politički lideri reaguju je uistinu lokalno političko pitanje koje ja ne mogu komentarisati", kazala je Sonenshine istaknuvši da put ka pomirenju ide kroz dijalog, gradnju mostova i poštivanje te stvaranjem civilnog društva u kojem svaki građanin može ispuniti pojedinačni potencijal.