BiH
0

Tanović: Vlada TK opstruira rad "Livnice"

FENA
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Oko stotinu nezadovoljnih radnika iz deset propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona i ove su se srijede okupili ispred pravosudnih institucija u Tuzli.

"Imamo informaciju da svim silama žele da 'Livnica' ne radi, odnosno da se opstruira njen rad, iako je direktor 'Livnice' dogovorio remont, a čovjek iz Banje Luke je dovezao materijal", kazao je Feni Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti TK-a.

Na pitanje ko po njegovom mišljenju opstruira rad ove firme, Tanović je kazao da je to "vjerovatno Vlada TK", jer "Livnicu" nisu ubacili u program finansijske konsolidacije.

"Livnica je našla posla za šest miliona KM za koji bi svi trebali da ustanu, i Vlada, i Grad Tuzla, da bi se ova firma pokrenula i mogla raditi od toga dvije godine, da se zadrži stotinu radnika, pa čak i u narednih šest mjeseci da se primi još pedesetak novih. Zar nije dobro da se svi angažuju za 150 radnika i njihove porodice?! To je 600 gladnih usta da nahrane. Ako imamo moment kad možemo da odradimo posao, a nećemo, onda šta drugo raditi", istakao je Tanović.

Dodao je da mirne proteste 2. februara organizuju četiri državne firme, "Aida", "Dita", "Konjuh" i "Livnica", koje očekuju od državne vlasti da ispoštuje dogovor sa sastanka u Skupštini TK, a to je "ubacivanje" u budžet.

"Ne vjerujem da će uspjeti u tome, jer nema novca. Ovaj premijer je odmah rekao da su to bili nezakoniti postupci. Naše je da i dalje tražimo svoja prava", poručio je predstavnik Sindikata solidarnosti TK-a Enes Tanović.