BiH
0

Tanja Fajon upozorila na problem slobode medija u Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Tanja Fajon (Arhiv/ Klix.ba)
Tanja Fajon (Arhiv/ Klix.ba)
Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je kako je u zadnjih nekoliko dana primila više zabrinutih reakcija u vezi ugroženosti slobode i nezavisnosti medija, kao i financiranja javnog radiotelevizijskog servisa na federalnom nivou u BiH.

"Nezavisni i kvalitetni mediji su osnova za zdravo demokratsko društvo. Kao bivša novinarka od početka poslaničkog mandata upozoravam na problem slobode medije u državama Zapadnog Balkana, pa i u BiH. Medijska 'pokrajina' u BiH je utoliko kompleksnija i osjetljivija uslijed komplikovanog državnog uređenja", kazala je Fajon.

Ona je dodala da bez obzira na tri naroda u BiH i njihova različita interesovanja kada je u pitanju obavještenost, veoma je važno da javni radiotelevizijski servis BiH, kao medij koji predstavlja cjelokupnu BiH, funkcioniše u najboljem redu.

"U posljednjem izvještaju o napretku BiH na EU putu je jasno zapisano da bi BiH trebalo da 'osigura depolitizaciju, financijsku i institucionalnu stabilnost kao i uredničku nezavisnost javnim medijskim servisima' i to će svakako biti područje koje ćemo u Evropskom parlamentu pomno pratiti u nastavku EU puta BiH", zaključila je Fajon.