Novi početak
0

Tanja Fajon: BiH će imati koristi od Sorensena

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je danas Srni u Sarajevu da je uvjerena da će specijalni izaslanik EU i novi šef delegacije Evropske komisije u BiH Peter Sorensen opravdati povjerenje koje mu je ukazala EU i da će njegov mandat biti od koristi i za BiH i za njene građane.

''Lično, imam vrlo čvrsto povjerenje u gospodina Sorensena, jer ga poznajem već godinama. Mislim da je ambiciozan, efikasan, inteligentan i da ima istančan osjećaj za region, s obzirom da odlično poznaje prilike u jugoistočnoj Evropi'', rekla je Fajonova.

Ona je podsjetila da je Sorensen prije nekoliko dana u Evropskom parlamentu najavio da će njegova zadaća u BiH biti stvaranje uslova za postizanje šireg političkog dogovora o ustavnim promjenama, koje će za cilj imati stvaranje efikasnije države.

''Naravno, Sorensen taj cilj ne može postići sam, zbog čega očekuje podršku vodećih domaćih političara spremnih da rade zajedno sa njim, ali i da međusobno otvoreno sarađuju'', upozorila je Fajonova.

Prema njenim riječima, ''čuda nisu moguća'', ali treba vjerovati da bi Sorensenov dolazak u BiH mogao da bude novi početak, i za BiH i za njen odnos prema evroatlantskim integracijama.

Tanja Fajon je danas u Sarajevu, na 5. IBM forumu, održala predavanje o temi ''Etički stav i obaveza integriteta. Put ka odličnosti''.