Jelko Kacin
0

"Tamna politika koju slijedi Dodik stvar je prošlosti"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin odbacio je u petak izjavu premijera Republike Srpske Milorada Dodika, u kojoj je komentirao zbivanja u Sarajevu tokom samita Evropska unija - zapadni Balkan, kao i Dodikove komentare vezane za Rezoluciju Evropskog parlamenta o situaciji u BiH.

"Takve neprikladne izjave više govore o Miloradu Dodiku, nego o Jelku Kacinu. Evropski parlament je institucija u kojoj ne postoji "glavna faca", a još manje "glavna faca Evropskog parlamenta iz Slovenije". Evropski parlament ima predsjednika, potpredsjednika i 736 poslanika koji podjednako obavljaju svoj posao. Ocjena Milorada Dodika da jedan poslanik Evropskog parlamenta igra odlučujuću ulogu i da je jedan poslanik odgovoran za negativan ton konačnog teksta navedene Rezolucije Evropskog parlamenta, pokazuje Dodikove metode rada i njegovo shvaćanje demokracije, kao i njegovo razumijevanje Evropskih institucija u kojima BiH želi da pristupi", kaže se u saopćenju iz ureda Kacina.

Napominje se da je Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini, koju je pripremila članica Evropskog parlamenta Doris Pack prošla kroz mnoge procedure i da je na tu Rezoluciju bilo uloženo 194 amandmana, od kojih je Kacin uložio odnosno ko-potpisao 12.

"Kacinove dopune ni na koji način ne podcjenjuju BiH. On u svojim amandmanima prvenstveno poziva BiH vlasti da ulože više napora u razvoj ekonomije, energetike, obrazovanja, borbu protiv korupcije itd. On snažno podržava proširenja EU na zapadni Balkan, i kontinuirano ulaže napore da se konačno ukine vizni režim za sve zemlje regiona, uključujući i BiH", ističe se u saopćenju.

"Dodikove izjave obično ne vrijedi komentarisati, ali ovaj put se ne smije zaobići Dodikova izjava o tome koga kriviti za raspad bivše Jugoslavije i erupciju rata na Balkanu. Poznato je ko je započeo ratno nasilje u bivšoj zajedničkoj državi. To svakako nije bilo do mene, ni moje zemlje. Kao sekretar za informacije, ja sam učinio sve što je u bilo mojoj moći da se rat u Sloveniji završi u najkraćem mogućem roku i uz minimalne gubitke", smatra Kacin, dodajući da izjave i akcije Dodika ne doprinose napretku u BiH, "naprotiv njegova politika podsticanja mržnje je glavna prepreka za BiH na putu ka EU".

"Dodik je "najviše ozlojeđen zbog Rezolucije o Srebrenici, koju je na moj prijedlog podržalo 556 poslanika EP-a. To je glavni razlog za njegovu kampanju blaćenja, jer Republika Srpska s njim na čelu sve ove godine onemogućava formuliranje odnosa poštovanja i jasnog stava države BiH prema genocidu, koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici prije petnaest godina. Taj necivilizovan odnos prema nevinim žrtvama je razlika koja mu onemogućava da djeluje u skladu s politikom evropskih dimenzija i poštuje vlastitu državu BiH, koju prezire i blati u svakoj prilici. Ipak, kao poslanik Evropskog parlamenta i potpredsjednik delegacije EP-a za jugoistočnu Evropu, ja vjerujem u pozitivne promjene u BiH", istakao je Kacin, te izrazio želju da do njih dođe što prije, "jer građani BiH zaslužuju bolju budućnost s političarima koji znaju kako da prevaziđu sukobe i da urade više i bolje nego ranije".

Kacin smatra da je "tamna politika koju slijedi Dodik stvar prošlosti i kao takva za nju nema mjesta u ujedinjenoj Evropi".

Ured poslanika Evropskog parlamenta u saopćenju podsjeća da je Dodik Jelka Kacina u jednom od svojih nedavnih izjava označio kao glasnika rata u bivšoj Jugoslaviji i ratnog huškača, koji je razbio bivšu Jugoslaviju.