SDP je sada opozicija u GV
179

Talović: Izbor Ive Komšića je korak naprijed ka demokratiji

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Novi gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izjavio kako Grad Sarajevo ima simboličku funkciju koju treba ojačati i proširiti. Naglasio kako je vrlo bitno integrirati Grad Sarajevo te da će to biti jedan od njegovih prvih zadataka.

"Mi funkcionalno možemo povezati grad- Istočno Sarajevo i ovaj dio grada. Vjerujte mi da će jedna od prvih sastanak koji ću tražiti biti sastanaka sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva", kazao je Komšić nakon izbora.

Vijećnici su mu čestitali te se osvrnuli na izbor i raspravu koja je vođena tokom izlaganja programa rada novog gradonačelnika.

"Ja sam tražio da nam Komšić kaže nekoliko riječi o tome kako će voditi ovaj grad. Dobio sam prijetnje da će nas ustrojiti, ali ja sam navikao na prijetnje i mislim da ćemo zajednički raditi u korist svih građana Grada Sarajeva. Mislim da ovo nije loš izbor jer je Komšić naša legenda i iako druga strana govori da je to njihov gradonačelnik, to je gradonačelnik svih građana Sarajeva pa i moj gradonačelnik", rekao je Hasan Hodžić vijećnik SDP-a BiH u GV.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP BiH Arijana Talović izjavila je kako je Komšićev izbor korak naprijed ka demokratiji u izboru gradonačelnika.

"Mi smo imali čast za kandidata predstaviti čovjeka koji je četiri godine obavljao vrlo značajnu funkciju u Gradskoj upravi, bio je zamjenik gradonačelnika i ponudio je viziju i kvalitetan program o tome kako bi ovaj grad vodio. No, drugi blok stranaka se jasno opredijelio i podržao Komšića, te SDP BiH od ovog trenutka prelazi u opoziciju", dodala je Talović.

Kako je kazao Vibor Handžić, vijećnik Naše stranke u GV, Komšića su podržali jer je respektabilan i kvalitetan kandidat.

"On je visokoobrazovan, govori strane jezike, ima političko iskustvo i što je najvažnije nije mijenjao svoju ideološku poziciju. Ne sumnjamo da će izložiti ozbiljan program rada", istakao je Handžić.

Vijećnica SBB-a BiH čestitala je Komšiću istaknuvši kako je proces konačno otkočen te da je vrijeme da Gradsko vijeće krene s radom i pokaže svoj puni kapacitet jer ih čeka mnogo posla.