BiH
49

Talijanski pisac Marco Magini: Zašto sam napisao roman o Srebrenici

Klix.ba
"Come fossi solo" naziv je romana o kojem se ovih dana puno govori u Italiji. Autor Marco Magini u svom debitantskom književnom djelu donosi priču o Srebrenici i genocidu u ljeto 1995. godine.

Kritičari roman ocjenjuju hrabrim pokušajem da se ispriča stradanje Srebrenice, te napominju da nije riječ o historijskom zapisu već samo o priči inspiriranoj krvavim događajima.

Dok je bjesnio rat u Bosni i Hercegovini Margini je bio tek dijete. Kada se desio genocid u Srebrenici imao je samo deset godina i o stravičnim ubistvima čuo je putem medija.

Kasnijih godina, dok je studirao, prvi put je čuo i zapamtio jedno ime, a to je Dražen Erdemović. Doživio ga je kao čovjeka koji je morao da vodi rat koji se zamislile i organizirale neke druge generacije, starije od njega.

U središtu radnje je i Dirk, mladi holandski vojnik koji je sa svojim kolegama trebao da štiti Srebrenicu, koja je bila proglašena UN-ovom zaštićenom zonom, te Romeo Gonzalez, španski sudija Haškog tribunala.

Ta tri lika, svaki iz svoje vizure, pričaju o genocidu o kojem se danas govori suviše malo, smatra Magini.

"Dva su motiva zbog kojih sam odlučio napisati ovaj roman. Prvi je što smatram da se o Srebrenici mora govoriti, pogotovo u današnjoj Evropi koja se sve više suočava sa ponovnim rađanjem nacionalizma. Drugo je što smatram da suđenje Draženu Erdemoviću otvara zanimljiva pitanja o ulozi međunarodnih organizacija u nedavnim konfliktima", kazao je Magini.

Dodao je i da mu je pisanje romana donekle pomoglo da shvati dešavanja u Srebrenici.

"Kada sam počeo istraživati Dražena Erdemovića, nisam mislio da ću ikada napisati knjigu o Srebrenici, no to je bio prirodan slijed. Pričati o najvećem zločinu nakon Drugog svjetskog rata je značajno iz dva aspekta - da se nikad ne zaboravi i da se pokuša razumjeti šta je nagnalo jednog čovjeka da ubije svog komšiju", priča Margini za talijanske medije.

Dodaje da nije bilo nimalo lako napisati roman, a podatke je prikupljao tri godine. Roman je dobio nagradu žirija na konkursu koji nosi ime poznatog talijanskog pisca i novinara Itala Calvina.