BiH
0

Talić: KTK tunel i tunel Ravne nisu rudarske jame

FENA
Tunel čiji se ulaz nalazi u krugu Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko i u kojem trenutno radimo na raščiščavanju nanosa i podgrađivanju kao i onaj u mjestu Ravne nisu rudarska okna niti rudarske jame, potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u KTK tunelu, inžinjer rudarstva iz Rudnika Zenica Mensur Talić.

Talić je objasnio da je vrlo jednostavno zaključiti da ovo nisu rudarske prostorije ni jame jer nema nikakvih pokazatelja koji bi iskusnim rudarima dokazali da su se na ovom lokalitetu kopale bilo kakve rude. Tuneli su ravni, nisu pod nagibom a krakovi se račvaju pod uglovima od 45 i 90 stepeni što opet, kako je kazao, pokazuje da nije riječ ni o prirodnim tvorevinama.

Podzemni kompleks tunela koji se nalazi ispod Bosanske doline piramida, prema hipotezi koju je postavio predsjednik Upravnog odbora istoimene Fondacije Semir Osmanagić, povezuje sve objekte od značaja u ovoj dolini.

"Pripremni radovi su u toku a Rudnik Bila je izradio Dopunski rudarski projekt istraživanja, rekonstrukcije i otvaranja tunela čiju je reviziju izvršio Rudnik Zenica. Fondacija je imenovala tehničkog rukovodioca, magistra rudarstva Envera Hasića tako da su svi dokumenti spremni za nesmetano raščiščavanje ovih tunela", kazao je novinarima Osmanagić.

Osim KTK tunela, stručne ekipe Rudnika Zenica, Breza i Bila će, kako je najavljeno, od februara početi pripremne radove i u podzemnom tunelu Ravne.

"Plan nam je da do aprila, dakle, do nove istraživačke i turističke sezone, osposobimo nekoliko stotina metara tunela za prihvat turista i istraživača. Tako će posjetitelji imati atrakciju i na površini i ispod površine zemlje", izjavio je Osmanagić.

Ekipe Rudnika Zenica te pomoćno osoblje Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca su, u proteklih nekoliko mjeseci, raščistili i podgradili više od stotinu metara KTK tunela. Kako su nam kazali rukovodioci radova te rudari, protok zraka je izvanredan a bezbjednost na visokom nivou.