BiH
5

Taksistima u TK prijete rigorozne kazne ukoliko ne preuzmu dopunske oznake

Piše: D. Brkić
Distribucija dopunskih taksi oznaka u Tuzlanskom kantonu započela je jučer i trajat će do 16. februara, a taksi prevoznici koji do tog datuma ne preuzmu odgovarajuću oznaku za općinu iz koje dolaze suočit će se sa rigoroznim kaznama.

"Kazna za pravne osobe kreće se od 3.000 do 15.000 te za odgovorno lice od 500 do 1.000 KM. Kazne za fizičke osobe iznose od 500 do 1.500 KM“, kaže Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj u Vladi TK.

U Tuzlanskom kantonu registrovano je 539 taksi prevoznika, a čak 331 na području Grada Tuzla. Iz Gradske uprave na adresu Ministrstva trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK nije dostavljeno rješenje o raspodjeli taksi štandova.

"Grad Tuzla morat će što prije dostaviti neophodnu dokumentaciju ili će taksiste iz Tuzle na taj način dovesti u opasnost od kažnjavanja“, kaže Lukanović.

Prema Zakonu o cestovnom prevozu FBiH jedno taksi vozilo dolazi na 500-1.000 stanovnika. Ta zakonska klauzula je u slučaju Grada Tuzla ispunjena i teško da iko više može dobiti legalnu dozvolu za obavljanje taksi djelatnosti.

"Problem u Gradu Tuzla je što taksisti iz drugih općina dolaze i rade. Zbog toga smo napravili dopunske oznake koje su različitih boja za svaku općinu. Cilj nam je iskorjenjivanje takve navike, ali i nelegalnog taksi prevoza“, kaže Mustafa Isabegović, resorni ministar u Vladi TK.

Pored preuzimanja dopunskih oznaka do kraja aprila registrovani taksi prevoznici morat će položiti ispit za taksi vozača. Ispit košta 60 KM, a u TK imao oko 250 taksista koji nisu položili pomenuti ispit.