Tvrdnje građana
0

Taksisti u Sarajevu (ne) naplaćuju duple cijene za prijevoz

Piše: J. H.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Nekoliko desetaka građana Sarajeva javilo se našoj redakciji sa žalbom na sarajevske taksiste koji, prema njihovim riječima, u vožnjama ne uključuju taksimetre, nakon čega proizvoljno određuju cijene vožnji.

Prema pisanju Kerima Čutune, jednog od naših čitatelja, neugodno iskustvo sa taksistima imao je u nekoliko proteklih dana.

"Vraćao sam se iz škole i, s obzirom na to da gradski prijevoz nije radio, odlučio sam pozvati taksi. Ja sam srednjoškolac i taksisti se ponašaju drugačije prema nama, nego prema odraslim osobama. Bila je to kratka vožnja, na taksimetru je bio ispisanao iznos od 7,80 KM. Nakon toga, taksista je nešto promumljao, tako da kažem, i tipkao po taksimetru nakon čega je iznos bio 9,50 KM. Nažalost, radilo se o Žutom taksiju", tvrdi Kerim koji se nakon ovakvog iskustva posvađao sa taksistom.

Ne pale taksimetre

I čitatelj Harun javio se našoj redakciji. Kako kaže, njegova supruga imala je ružno iskustvo sa Sarajevo taxijem.

"Supruga sa malom bebom se vraćala sa Grbavice do Kovačića, jer ne može pješke sama. Taksista je primio i nije upalio taksimetar. Nakon nepunog kilometra vožnje, uzeo je pet maraka i nije joj vratio kusur. Kao, kratka mu vožnja", napisao je Harun.

Čitateljka Sanita demantovala je informacije prema kojima taksisti ne pale taksimetre i naplaćuju duple cijene za prijevoz.

"Sinoć sam imala pozitivno iskustvo sa taksistima koji uredno uključuju taksimetar. Putovala sam od Otoke do Dobrinje i u vozilu Sarajevo taxija mi je ostao mobitel. Pozivom dispečera vozač sa brojem vozila 10 vratio se na adresu i dostavio mi moj izgubljeni telefon. Mislim da niko od sugrađana nema pravo pričati neistine, jer su stvarno korektni i u ovakvim uslovima strpljivi i krajnje profesionalni. Ovo je priča za Sarajevo taxi, o drugim ne bih komentarisala", napisala je Sanita u svom e-mailu.

Tražite račun

Još jedan od nezadovoljnih građana je Haris. Kako je napisao, revizori i taksisti su "ruglo Sarajeva".

"Poslovni partner koji je dolazio u Sarajevo iz Zagreba prije dva dana, na sarajevskom aerodromu je uzeo taksi zajedno sa dva gospodina. Vozač Sarajevo taxija im je naplatio 75 KM, dakle 25 KM po osobi", napisao je Haris.

Kako nam je rekao dispečer u Žutom taxiju, njihovi taksisti dužni su upaliti taksimetar.

"U svakom vozilu imamo ugrađen GPS uređaj kojim pratimo njihove relacije i rad taksimetra tako da ne mogu naplatiti više. Ne postoji mogućnost da rade nacrno. Ako je zastoj, moguće je da taksimetar nakuca više", kazao nam je dispečer.

Iz Sarajevo taxija mole sve korisnike njihovih usluga da od vozača traže račun sa uredno ispisanom relacijom, cijenom usluge i čitko ispisanim potpisom vozača, kao i to da, ukoliko imaju neku pritužbu na određeno vozilo, uzmu broj sa firme krova radi identifikacije. Također, apeluju da građani ne upućuju pozive za pojedine lokacije na koje vozilo ne može prići.