Akademija srednjoevropskih škola
0

Takmičenje "Pronađite rješenja!" za konflikte u školi i društvu

Sarajevo-x.com
Akademija srednjoevropskih škola (ACES), osnovana u okviru programa Evropa Erste Fondacije, u saradnji sa Interkulturalnim centrom iz Beča, organizuje takmičenje "Pronađite rješenje", koje ima za cilj pronalaženje rješenja za konflikte u školi i društvu.

Ovogodišnja tema konkursa odnosi se na nasilje i mobing u školama koji su u porastu, a škole iz 15 zemalja učesnica mogle su do 30. aprila 2010. godine da podnesu prijedloge projekata. Međunarodni žiri izabrao je najbolje projekte, a pobjednici će dobiti finansijska sredstva i podršku tokom samog provođenja projekta. U cilju lakšeg pronalaženja škola partnera, uspostavljen je i internet link na sajtu www.aces.or.at.

Ove godine zemlje učesnice su: Albanija, Austrija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Evrope i tako doprinese uspostavljanju prekogranične saradnje i razmjene. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva prosvjete zemalja učesnica. Ukupno je 3.440 nastavnika, 23.070 učenika, i 500 škola iz regiona srednje i istočne Evrope do sada učestvovalo u ACES takmičenjima i doprinijelo pospješivanju prekograničnog dijaloga i razmjeni metoda alternativnog podučavanja i učenja, a u cilju evropskih integracija.