BiH
57

Tajvanska zvijezda u posjeti BiH: Ovo je prelijepa, ali i siromašna zemlja

Klix.ba
William Wei, tajvanski pop pjevač i tekstopisac te dobitnik tajvanske nacionalne nagrade za najboljeg mladog izvođača, boravio je ove sedmice u Bosni i Hercegovini.

Razlog njegove posjete nije bio muzičkog karaktera. Kao ambasador dobre volje organizacije World Vision, Wei je došao kako bi posjetio dijelove naše zemlje u kojima se provode programi razvojnih područja koje podržavaju stanovnici Tajvana te se uvjerio u napredak postignut u poboljšanju životnih uvjeta djece, njihovih porodica i zajednica u kojima žive.

U Bosni i Hercegovini se trenutno nalaze tri takva razvojna područja, to jeste geografska područja u kojima World Vision, koji ove godine obilježava 20 godina rada u našoj zemlji, radi na prevazilaženju siromaštva u partnerstvu sa lokalnim zajednicama.

Prije svog prvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, Wei je pokušao da sazna nešto više o našoj zemlji preko interneta, ali priznaje da mu se dosta toga učinilo komplikovanim.

"Znam o ratu kroz koji je zemlja prošla, ali svejedno mi je bilo teško zamisliti sve što me je ovdje dočekalo", kazao je Wei koji je prvi dan svoje posjete proveo u kulturno-historijskom obilasku Sarajeva učeći više o historiji.

Nakon dana provedenog u Sarajevu, Wei je otputovao u Olovo gdje je posjetio Forum žena "Sabina Jamaković" i susreo se sa članicama Foruma koje su ga upoznale sa projektima koje je World Vision podržao, poput opremanja radionice za obradu hrane "Vrijedne ruke". Osim Olova, Wei je posjetio i osnovne škole u Carevoj Ćupriji i na Palama gdje je od djece direktno mogao saznati više o radu organizacije. Prilikom posjete Palama i Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce", Wei je posadio i drvo mira kao znak prijateljstva.

Posjeta školi u Carevoj Ćupriji
Posjeta školi u Carevoj Ćupriji

"Ljudi su veoma gostoljubivi i strastveni i gdje god smo došli, imali smo veoma topao doček" kazao je Wei i nastavio: "Zemlja je prelijepa, ali u isto vrijeme to je dvosjekli mač: pejzaži su prekrasni, zemlja je prekrasna, ali kad pogledate ispod te površine vidite da ima dosta siromaštva".

U ulozi Ambasadora dobre volje, Wei je proputovao nekoliko zemalja Istočne Evrope i Kavkaza, te smatra da je ova pozicija velika čast.

"Meni je čast biti ambasadorom dobre volje. Ovo je značajno iskustvo tokom kojeg mogu mnogo toga da naučim. Vidio sam sve ove stvari koje se dešavaju i ne mogu, a da ne preispitujem sebe: ko sam i šta ja mogu uraditi da stvari postanu bolje", dodao je Wei.

I dok je možda neobična informacija da stanovnici dalekog Tajvana kroz World Vision podržavaju više od 7.500 djece u Bosni i Hercegovini, Wei to objašnjavao kao najveće dobro čovječanstva.

"To je humanost: htjeti pomoći drugima koje ne poznaješ", dodaje on.

A djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, Wei poručuje: Uvijek učite, učite sve što možete, jer znanje je moć.

S njim u posjeti BiH boravi i višečlana novinarska ekipa iz ove daleke zemlje.