BiH
1

Tajni Pentagonovi obavještajci u BiH?

NINA
Pripadnici «Ogranka za stratešku potporu», tajnog obavještajnog odjela američkog Pentagona, o čijem postojanju su ove sedmice izvijestili američki mediji, već djeluju u Iraku, Afganistanu i Bosni i Hercegovini, objavio je u srijedu Glas Amerike.

Ogranak djeluje uz specijalne postrojbe američke vojske prikupljajući informacije i regrutirajući nove obavještajce, a u Bosni i Hercegovini navodno su angažirani na hvatanju Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Philip Giraldi, bivši operativac CIA-e i vojne obavještajne službe, a sada obavještajni analitičar u razgovoru za Glas Amerike je kazao da međunarodna obavještajna zajednica još nije otkrila gdje se nalaze Karadžić i Mladić zbog neusklađenosti u radu NATO saveza, mreže onih koji daju potporu odbjeglim generalima te suparništva vlada koje su uključene u zbivanja na Balkanu.

Giraldi je kazao da je sve iznenadila činjenica da su al-Qaida ili neke slične skupine koje su povezane s al-Qaidom bile na Balkanu. On je istaknuo da imaju podatke da al-Qaida nije sudjelovala izravno u ratu u Bosni i Hercegovini, ali da je bila aktivna preko svojih surogata u podršci bh. muslimana te da je pitanje ima li takvih skupina još u BiH.

«Vrlo je važno, ne samo za Sjedinjene Države, nego i za evropske zemlje, kao što je Njemačka, da uspostave obavještajnu i policijsku suradnju u toj regiji», ocijenio je Giraldi.