Povoljne cijene smještaja i hrane
231

FOTO / Tajland prošle godine posjetilo 1.000 turista iz BiH

Piše: A. Dž.
Prekrasne plaže, fascinantna i raznolika kultura, zadivljujuća historija i gostoljubivost stanovništva, samo su dio bogatstva koje nudi dragulj jugoistočne Azije Tajland.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U sarajevskom Hotelu Europe danas je bosanskohercegovačkim touroperatorima i medijima predstavljena turistička ponuda Tajlanda. Prema riječima direktorice Turističke asocijacije Tajlanda za Evropu, Supranee Pongpat, ovu zemlju prošle godine posjetilo je više od 19 miliona turista, što je svrstava na sedmo mjesto svjetske liste najtraženijih turističkih destinacija.

I Bosancima i Hercegovcima Tajland postaje sve primamljivije odredište pa je tako prošle godine 1.000 turista iz naše zemlje moglo osjetiti sve čari ovog dragulja jugoistočne Azije koji od turizma godišnje zaradi 19,4 milijarde eura.

"Prepoznatljivi smo po tome što dajemo puno za uloženi novac. Ono što je naročito interesantno je da su hrana i hotelski smještaj izuzetno jeftini, a troškovi boravka su veoma pristupačni. U 2013. godini očekujemo da će Tajland posjetiti blizu 22 miliona turista iz čitavog svijeta, jer je to destinacija gdje se može posebno uživati u tajlandskoj kuhinji, tržnim centrima i drugim bogatstvima te zemlje", istaknula je Pongpat.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Boravak u hotelu sa tri ili četiri zvjezdice, koji nudi komfor evropskih hotela s pet zvjezdica, košta između 20 i 30 eura po danu, dok je za smještaj u najluksuznijim hotelima potrebno izdvojiti do 100 eura. Kako je kazao Ali Marzuk iz Turističke asocijacije Tajlanda, za Bosance i Hercegovce su najveći problem avionske karte, koje koštaju od 700 do 1.000 eura, ali i komplikovana procedura dobijanja viza za Tajland. Stoga će se u narednom periodu raditi na uvođenju viznih olakšica za turiste iz BiH.

Tajland je savršena destinacija za golf, medeni mjesec, wellness... Nadaleko je poznata tajlandska masaža, koja je savršen izbor za poboljšanje općeg stanja organizma, opuštanje i oblikovanje tijela.

Zemlja u posljednje vrijeme puno radi na razvijanju eko turizma u okviru kojeg možete uživati u raftingu, planinarenju, pješačenju, biciklizmu i nizu drugih aktivnosti. Sve više se razvija i medicinski turizam. Puno je profesionalaca i ljekara koji su posebno iskusni u oblasti hirurgije.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pongpat je naglasila da se nada da će u budućnosti više turista iz BiH posjetiti Tajland, što je i cilj posjete delegacije Turističke asocijacije našoj zemlji. Dodala je da se nada da će doći do razmjene posjetitelja između dviju zemalja i poručila je da BiH treba iskoristiti zimsku turističku ponudu koja je Tajlanđanima itekako primamljiva.