Pod istim krovom
0

Tajkuni, "očevi nacija"

Piše: Ahmed Burić
Ove naše, takozvane tranzicijske zemlje baštine tradiciju lokalnih knezova. Uglavnom se radi o (post)ratnim švercerima i liferantima koji su većinom ljuti nacionalisti i homofobi: no, tu i tamo žele pokazati ljudsko lice. Lice Oca, koji djeci želi nadomjestiti ono što Majka - Država nije uspjela ostvariti, a primarno je bio njezin posao: zaštititi svoju najslabiju, najugroženiju djecu. No, nemojte biti neoprezni: strogom Ocu se ne smiju postavljati pitanja o svemu. Pogotovo ne o tome šta se događa u mraku

Priča prva: Prošle godine, negdje u ovo doba, vozeći se biciklom na Ilidži, nadomak hotela Hercegovina, zaustavila su me dvojica zaštitara. Isprva je razgovor bio neugodan, a onda – valjda kad su shvatili da nisam nikakav “provokator” i špijun “druge strane”, nego naivac koji misli da je na javnom prostoru - udaljen sam van prostora oivičenog žicom. S ne baš jakim argumentima "objašnjeno" mi je da je taj prostor "vlasništvo" Alije Budnje, člana glavnog odbora SDA i jednog od njihovih glavnih tajkuna.

Taj "igrač" vodstva Stranke prisvojio je neposredno iza rata, zemljište na samo za njega režiranom tenderu, i od tada uživa blagodeti nekada omiljenog sarajevskog izletišta. U posljednjih nekoliko dana ponovo se našao u centru pažnje: prekinuo je intervju televizijske ekipe "Hayata" i povratnika u fudbalsku reprezentaciju BiH Saše Papca, kojeg su navijači godinama čekali da se vrati u dres državnim grbom. Epilog znate - Papac nije nastupio za reprezentaciju u utakmici protiv Grčke, a tajkunu je uz malo medijske prašine oprošteno divljačko ponašanje. Neko moćan je, dakle, procijenio da je Budnjo "naš čovjek".

Baš kao što u Bihaću godinama traje spor oko zemljišta na kojem jedan drugi tajkun jedne druge stranke - u pitanju su, naravno, Selver Oruč i SDP – gradi svoj veliki tržni centar. Unatoč presudama da je za zemljište, opet na "tender" s jednim ponuđačem - ponudio desetorostruko manju cijenu, Oruč gradi svoj "Robot". Vlasnici parcela su bili spremni na nagodbu, ali su imali uvjet da još neko osim "Robot komerca", vidi neku korist od tog tržnog centra, ali njihova inicijativa nije prošla. U međuvremenu, slučaj u kojem je Oruč s još nekolicinom ljudi, odmah iza rata, optužen za protupravno sticanje dobiti je – zastario. Gradnja će se, po svoj prilici, nastaviti, a Oruč uz pomoć svojih zaštitnika nastaviće graditi i svoju biografiju uspješnog poslovnog čovjeka i biznismena.

Priča druga: prije nekoliko dana u Hrvatskoj objavljeno je da je Tomo Horvatinčić, građevinski poduzetnik i predsjednik HOTO grupe, vozeći gliser po srednjem Jadranu četiri puta brže od dozvoljene brzine usmrtio dvoje italijanskih državljana. Aktuelni ministar mora prometa i infrastructure Kalmeta, procijenio je da policija ne treba ispitati osumnjičenog, nego je formirao posebnu istražnu komisiju. Podsjetimo, Horvatinčić je prošle godine zbog prosvjeda građanskih udruga protiv gradnje garaža u pješačkoj zoni, na obračun s demonstrantima poslao zaštitare koji su na reverima imali obiteljski grb, na kojem uz obaveznu novokomponovanu heraldiku, stoji i natpis – "bog blagoslovi". Za Horvatinčića se, inače, tvrdi da ima još dva saobraćajna udesa sa smrtnim ishodima, ali su ti slučajevi maknuti iz zvanične dokumentacije. Njegova karijera filantropa razvija se kroz Zakladu u čiji je odbor skupio ugledne građane (sve prava zagrebačka raja, sudije, odvjetnici, glumci, kipari, slikari) koji se bave umjetničkim i znanstvenim razvojem, te pomaganjem ugroženim kategorijama. Dosad je Udruga, prema informacijama za zvaničnog sajta donirala jedan stan za porodicu koja nije imala krov nad glavom.

Priča treća: U srbijanskom gradu Jagodini, današnjem Svetozarevu, stoluje gradonačelnik koji skoro potpuno utjelotvoruje današnje vrijeme. Riječ je, naravno, o Draganu Markoviću Palmi, kako kaže zvanična biografija, porodičnom čovjeku, vlasniku kompanije koja upošljava oko 100 ljudi, vlasniku kick-box kluba "Palmimi tigrovi", filantropu i domoljubu koji je ustanovitelj fondacije Treće dete. Primarni zadatak Fondacije je da ohrabri i stimulira roditelje da se poveća natalitet. Dragan Palma skoro je uvijek okružen zaštitarima (ima čovjek klub), koje u posljednje vrijeme koristi za promociju zdravog načina života: na njegovim mitinzima i hepeninzima dobrodošli su, valjda, svi osim homoseksualaca. Dragan Palma ih smatra bolesnima, i protivi se ulasku Srbije u Evropsku uniju ukoliko će zemlju, kako kaže, tamo odvesti pederi. Palma je, inače, svoj politički uspjeh sagradio na brizi za ugrožene kategorije: penzionerima plaća preglede, snižava cijene lijekova, stimulira poljopvrednike, vodi autobuse na utakmice. "Palma je tata", jednoglasno kaže grupa djece koju je ove godine poslao na ljetovanje.

No, njegova biografija osim onih detalja kojima se ponosi, ima i nekih drukčijih detalja. Palma je u biznis ušao kao ekskluzivni dobavljač uglja za vojsku Jugoslavije, Miloševićev režim ga je u vrijeme najvećeg mraka proglasio biznismenom godine, a u politiku je ušao preko Stranke srpskog jedinstva koju je formirao nikad presuđeni, metkom ućutkani ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

Imaju li ove priče, uz sve razlike, zajedničku nit? Odgovorite sami, ali sjetite se i toga da ova djeca vremena, potentni pripadnici svojih naroda, imaju i ljudsko lice. Oni vikendom pred svojim tržnim centrima peku roštilje i za niske cijene nam guraju u usta nekvalitetne proizvode koji se nigdje drugo ne bi mogli prodati. U kući gdje Majka – Država (u ovom slučaju množina), nije uspjela ostvariti minimum egzistencije za djecu, svoje građane, našao se strogi Otac, koji misli na sve.

On je moćan, ima privatnu vojsku koja će se obračunati s neprijateljem, ima bombone, lizalice, spreman je ponuditi mnogo iz svog velikog srca, ali nemojte postavljati suvišna pitanja.

O smrtnim slučajevima koji se iznenada događaju vlasnicima zemlje koju treba uzurpirati, o elisi glisera koji na komade siječe turiste, o pendrecima u rukama njegovih boraca, i o njegovim namrgođenim prijateljima s kojima ostaje do kasno naveče.

Istina, Majka zbog toga često plače, ali nemojte biti nezahvalni, pogledajte kako drugi žive.

Jer, Otac se toliko trudi da vam omogući sve. I to uvijek radi vam za vaše dobro. Za dobro cijele nacije.