Protesti ispred Parlamenta
0

Tahirović: Pokušaj ukidanja Tužilaštva i Suda BiH bezobrazan

FENA
Murat Tahirović (Foto: Arhiv)
Murat Tahirović (Foto: Arhiv)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas razmatra prijedlog zakona stranaka iz Republike Srpske o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH. Tim povodom ispred zgrade parlamenta okupili su se pripadnici brojnih udruženja žrtava rata i logoraša BiH.

Predsjednik logoraša BiH Murat Tahirović ističe da su Tužilaštvo i Sud BiH jedine institucije koje su osim Haškog tribunala nešto učinile da bi ratni zločinci bili kažnjeni te da su pokušaji njihovog ukidanja bezobrazni.

''Ovo je pokušaj da žrtve izgube ono malo povjerenja u Tužilaštvo i Sud BiH. Rušenje pravosudnih institucija BiH nije samo krik iz Republike Srpske, već i pojedinih čimbenika međunarodne zajednice, a tu prije svih mislimo na nekadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka'', objasnio je Tahirović.

Dodao je da udruženja koja su se danas okupila ispred Parlamentarne skupštine žele uputiti poruku Lajčaku da ''podigne prst sa Bosne i Hercegovine'', te da žrtve rata, zbog onih koji su ubijeni, ne mogu tek tako preći preko onoga što se dešavalo u BiH i dozvoliti da to neko negira.

''Okupili smo se pred zgradom parlamenta BiH jer želimo uputiti poruku našim parlamentarcima da želimo sud koji će svima jednako suditi za ratne zločine bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost'', izjavila je Feni predsjednica Udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasečić.

Dodala je da žrtve samo žele da ratni zločinci odgovaraju za ono što su učinili, što predstavlja malu satisfakciju ljudima koji su u ratu prošli kroz pakao.