Sud BiH
0

Tahirović osuđen uvjetno na temelju sporazuma o priznanju krivnje

FENA
Sud BiH je nakon razmatranja Sporazuma o priznanju krivnje izrekao presudu kojom je optuženi Senad Tahirović oglašen krivim za krivično djelo krijumčarenje osoba te osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od dvije godine, koja se neće izvršiti, ako optuženi u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Sud je Tahiroviću kao sporednu kaznu izrekao i novčanu kaznu od 15.000 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od deset mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

U izreci presude stoji da je optuženi Tahirović u prvoj polovini 2006. u Bihaću u svojstvu direktora Kickboxing kluba Cazin po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama ilegalno prebacivao građane BiH u zemlje zapadne Evrope, a radi ostvarivanja finansijske koristi.

Optuženi Tahirović je pronalazio osobe zainteresirane za ulazak u zemlje zapadne Evrope, obećavajući im vize.

Tahirović je 14. jula 2006. podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 osoba kao učesnika u svestilskom seminaru za trenere, takmičare i suce na otvorenom Kickboxing šampionatu u Velikoj Britaniji, dok su ovlaštene službene osobe Ambasade Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrili vize za 18 osoba, bh. državljana, saopćeno je iz Suda BiH.