BiH
15

Tahirović: Izabran je najteži datum za presudu Karadžiću

FENA
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
Sudija je izabrao najgori mogući moment, odnosno najteži datum da donese presudu ma kakva ona bila, kazao je za Agenciju Fena predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući zakazano izricanje presude po žalbi u skladu s pravilom 98bis u postupku protiv Radovana Karadžića danas u Hagu.

"Baš na 11. juli je doista krajnje nekorektno i mogu slobodno reći neozbiljno od strane predsjednika Haškog tribunala. Mislim da se moglo ili 10. ili 12. ali ne baš 11. jula. To samo govori o njegovom kredibilitetu od kada je preuzeo Haški tribunal", kazao je Tahirović koji je danas u Potočarima gdje će prisustvovati dženazi i ukopu 409 srebreničkih žrtava.

Upitan kako je danas u Potočarima kazao je "kada vidite više od 400 tabuta ne znam šta se više može reći“.

"Dovoljno je da pogledate samo taj dugi red tabuta", kazao je Tahirović. U Memorijalnom centru u Potočarima smiraj duše naći će još 409 žrtava srebreničkog genocida kojima će danas biti klanjana dženaza i obavljen ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Beba Muhić, kojoj roditelji nisu stigli ni dati ime, najmlađa je žrtva srebreničkog genocida čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani u Potočarima.

Nažalost, neke porodice će ukopati nekompletne posmrtne ostatke svojih najmilijih, a ima i onih koji su i nakon 18 godina upornog traženja pronašli tek dvije ili tri kosti svojih najdražih koje će biti ukopane.

Nakon današnjeg dana, sa do sada ukopanih 5.657 žrtava, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukupno 6.066 nijemih svjedoka stravičnog zločina koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.