BiH
0

Tahirović: Ako Vlada BiH ne odgovori na zahtjeve, protesti logoraša će biti nastavljeni

FENA
U Sarajevu je danas na platou ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održan jednosatni mirni protest bivših logoraša koji su zatražili zakonsko zbrinjavanje ove populacije kao žrtve tortura doživljenih tokom proteklog rata u BiH.

Od Federalne vlade je zatraženo da izmjenama sadašnjih federalnih zakona o zaštiti boraca te zaštiti civilnih žrtava rata omogući ustanovljavanje najmanje šezdesetpostotne invalidnosti i odgovarajućih prava koja proističu iz takvog statusa bivšim logorašima koji su kao civili zarobljeni i bili zatočeni duže od tri dana u logorima. Onima koji su zarobljeni kao pripadnici Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i trpjeli logorsku torturu najmanje tri dana treba priznati dvadesetpostotnu invalidnost i odgovarajuće prinadležnosti, zahtjev je protestnika.

Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, ako Federalna vlada u roku od 30 dana ne odgovori na ove zahtjeve, protesti logoraša će biti nastavljeni, a za eventualne posljedice Savez neće odgovarati.

Iz zgrade Federalne vlade nije bilo obraćanja tokom skupa, izjavili su protestnici.

Prostor na kojem su se okupili, uz policijsko osiguranje, bio je fizički odijeljen od ulaza u zgradu Vlade metalnom ogradom mrežaste forme, što je predsjednik Saveza Murat Tahirović prokomentirao riječima: "Ova žica sve govori".

Postavljanje takve ograde prokomentirao je tokom obraćanja skupu i bivši logoraš Irfan Ajanović. "Doveli su nas ovdje, kao što je logor bio, u ogradi", kazao je.

Murat Tahirović ističe da je na skup u Sarajevo doputovalo oko 3.000 bivših logoraša koji žive širom BiH i da su organizatori namjerno zasad pozvali ograničen broj članova Saveza, a ima ih više od 50.000. Ne zna se, međutim, koliko će logoraša doći na naredno okupljanje koje će se sigurno desiti ako Vlada ne odgovori na zahtjeve, istakao je Tahirović.

Skup je protekao mirno i počeo je intoniranjem himne BiH. U njegovom toku povremeno su uzvikivani tekbiri.

Organizator protesta je Savez logoraša BiH.