BiH
0

Tafro: Novi nacrt boračkog zakona katastrofalan za RVI

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH saopćilo je danas da je novi nacrt zakona o boračkoj populaciji koji je pripremio ministar za boračka pitanja Federacije BiH katastrofalan za ratne vojne invalide.

"Novi zakon u suprotnosti je sa standardnim pravilima za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Njegovim rješenjima, naše invalidnine dobijaju karakter socijalne pomoći, iako invalidnina ratnog vojnog invalida ima i treba imati oblik materijalnog obeštećenja za tjelesno oštećenje koji je invalid stekao u ratu.

Očekivali smo da će naši interesi biti zaštićeni novim zakonom pa je naše razočarenje tim veće", stoji u saopćenju za javnost ovog udruženja.

Invalidnine za ratne vojne invalide nisu povećavane od 1. januara 2005. te i sad iznose 95,42 KM za 50 posto invaliditnosti, za 60 posto 132,19 KM, a za borce sa 70 posto invalidnosti 234,88 KM.

Poređenja radi, prosječna netoplaća 1. januara 2005. bila je 533,22, a sad je 660 KM, tako da je njen rast 23,77 posto.

Neusklađivanjem rasta invalidnina s rastom prosječne plaće invalidi su u odnosu na radnike osiromašeni za 23,77 posto, naglašavaju iz Udruženja.

"Istina, novi zakon predviđa povećanje invalidnina za 9,66 posto, ali bi to u odnosu na rast plaća samo predstavljalo blago ublažavanje našeg osiromašenja te bi umanjeni procent osiromašenja iznosio 14,11 posto.

Valja istaći i čenjenicu da je ovaj zakon jedinstven i po tome što je potpuno stavio van snage sve činove ratnih heroja. Nema nijedne susjedne države niti države svijeta koja je na ovakav način derogirala sve činove, od narednika do generala.

Ne tražimo da se daje novac činovanim invalidima i ostalim oficirima, ali tim ljudima se može odati čast protokolarnim priznanjima. Izgleda da se ministar Crnkić boji generala, nadajući se da će vječno biti ministar“, izjavio je Aziz Tafro, predsjednik ovog udruženja.

Zakon samo deklarativno predviđa stambeno zbrinjavanje, subvencioniranje troškova naknade za pogodnosti i naknade za uređenje građevinskog zemljišta i obaveza za dodijeljeno građevinsko zemljište, prednost pri upisu u obrazovne ustanove i pravo na osiguranje sredstava za nabavku udžbenika, prednost pri dodjeli stipendija i smještaju u đačke i studentske domove, stimulativne mjere za zapošljavanje i prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima, revizija dosadašnjeg zapošljavanja, prednost pri dodjeli kredita za poticanje zapošljavanja, prednost pri zakupu i otkupu poslovnog prostora pod jednakim uvjetima.

Obaveze ostvarivanja navedenih prava se stavljaju na teret kantonima i drugim ministarstvima bez mogućnosti praćenja realizacije, kao i bez osiguranja novca. Iz dosadašnje prakse ovakav način zakonskih rješenja pokazao se potpuno nedjelotvornim, naglasio je Aziz Tafro.