BiH
0

Tafro: Nema besplatnih udžbenika, jer nije izborna godina

FENA
Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH smatra da je Vlada FBiH odbila da obezbijedi besplatne udžbenike invalidnoj i hendikepiranoj djeci, djeci invalida i ostalih socijalnih kategorija, iz razloga što ovo nije izborna godina.

"Ne interesuje ih mišljenje glasača, ali će u sklopu naredne izborne kampanje dijeliti udžbenike, jer Vlada računa da ćemo zaboraviti njihov ovogodišnji nerad, a za to vrijeme će izdavački i ostali lobiji steći ekstra profit kakav se ni u jedoj zemlji Evrope ne može zaraditi na besplatnom obrazovanju. Ne muči Vladu Federacije BiH ni to što će velikom broju djece biti uskraćeno školovanje", navodi se u saopćenju.

"Veliki procenat nepismenosti u našoj zemlji jedan je od segmenata koji zabrinjava Evropsku uniju i sve one koji razmišljaju o pristupanju BiH Evropskoj uniji. Zabrinjava odnos Vlade Federacije prema obrazovanju socijalno ugroženih kategorija, a posebno činjenica da je Vlada odnosno resorni ministar zabranio ovjeru kredita opštinskim službama boračko-invalidske zaštite, pa djeca RVI ni na kredit neće moći kupiti knjige. Ako je i od vlasti koju smo sami sebi izabrali, dosta je", kaže predsjednik Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH Aziz Tafro.

Udruženje ističe svoju zabrinutost zbog enormnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica.